Ce înseamnă durerea din timpul sexului

De Mia, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 11:03

În multe dintre cazuri, o femeie are dureri în timpul actului sexual pentru că vaginul nu s-a lubrifiat îndeajuns – sau nu a fost folosit un lubrifiant artificial. În alte cazuri, poate fi vorba de afecțiuni ale aparatului reproducător:
Vaginism
O femeie care are această afecțiune are dureri în timpul partidelor de sex pentru că mușchii vaginali au spasme. De cele mai multe ori, vaginismul poate avea și o cauză psihologică – femeia se teme că ar putea fi rănită în timpul actului sexual. Vaginismul presupune contracția puternică și dureroasă a mușchilor vaginali atunci când partenerul încearcă să penetreze vulva.
Boli cu transmitere sexuală
Durerea în timpul sexului poate fi cauzată și de bolile cu transmitere sexuală: negi genitali, vezicule ale herpesului sau alte boli precum clamyidia, în unele cazuri, ori gonoree.
Infecții vaginale
Când există orice fel de infecție la nivelul vaginului, aceasta poate cauza dureri în timpul actului sexual. Poate fi vorba de candidoză sau infecții mai grave, la nivelul colului uterin. În timpul unei penetrări adânci, penisul poate atinge și colul uterin.
Fibrom uterin
Tot în timpul penetrării adânci, sexul poate deveni dureros pentru o femeie dacă aceasta are fibroame uterine.
Endometrioză
Și endometrioza poate cauza dureri în timpul actelor sexuale. Endometrioza este afecțiunea care determină creșterea endometrului în afara uerului.
Probleme ale ovarelor
Chisturile la nivelul ovarelor pot cauza dureri în timpul acterlor sexuale, dar și dacă ovarele sunt inflamate (în urma unei răceli).
Boala inflamatorie pelvină
Când țesutul se inflamează foarte tare din cauza bolii inflamatorii pelvine, din cauza presiunii sexul poate deveni foarte dureros pentru femeie.
Sarcină ectopică
Sarcina ectopică înseamnă că ovulul fertilizat a început să se dezvolte în afara uterului. Acest tip de sarcină poate cauza dureri în timpul sexului.
Sex prea devreme după naștere
Fie că este vorba de naștere naturală sau de cezariană, întotdeauna există riscuri. Mai ales în cazul unei nașteri naturale, țesutul vaginului se poate rupe, iar sexul prea devreme după naștere poate deveni dureros.
Cum scapi de durerea din timpul actului sexual
Pentru a trata unele feluri de dureri nu este nevoie de intervenția medicului – dacă vrei să eviți durerile după o naștere trebuie să aștepți măcar șase luni, iar primele experiențe sexuale trebuie să fie ușoare, cu atingeri delicate.
Pentru alte afecțiuni este nevoia de intervenția medicului specialist – de la prescrierea antibioticelor (în cazul bolilor cu transmitere sexuală) și până la prescrierea tratamentelor cu hormoni, în cazul menopauzei. Când cauzele durerilor nu sunt medicale, atunci specialistul cel mai probabil își va sfătui pacienta să meargă la un consilier sau psihoterapeut pentru a o ajuta să treacă peste probleme.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter