EXCLUSIV Două luni într-o garsonieră cu partenerul nepotrivit

De Unica.ro, pe
Două luni într-o garsonieră, lângă partenerul nepotrivit, te pot aduce în pragul unor stări de nervozitate, anxietate, pline de resentimente și comportamente oscilante, între ofensivă și defensivă. 

Ai împărțit un spațiu strâmt cu cineva cu care ești incompatibil, fără să poți să iei o «pauză» de la acea interacțiune umană intimă pe care o numim «relație» ?

Proximitatea și timpul petrecut împreună, fără pauză, fac să iasă în evidență toți factorii de incompatibilitate dintre doi parteneri. Este, de fapt, sau ar trebui, fără glumă, să fie un test de relație antemergător oricărei hotărâri de a locui împreună pe termen lung sau de a te căsători. Aceea de a petrece două luni de zile, singuri, într-o garsonieră.  

Incompatibilitățile nu sunt, de cele mai multe ori, imediat evidente. De fapt, cele mai multe sunt ascunse în subconștientul nostru, sau, oricum, țin de mediul în care am crescut, și încep să se manifeste când nu mai suntem în faza de miere, incipientă, a unei relații. 

Citește și: Semnele care arată că un divorț este iminent

Incompatibilitățile importante nu sunt înrădăcinate în practicile dobândite în adolescența tărzie (dupa 18 ani) sau în tinerețe, până în 27 de ani. Nu constau în faptul că el vrea să meargă cu cortul pe munte, iar ea vrea doar la hotel, departe de insecte. Evident, și acestea contează, însă ele pot fi… mediate. 

În medierea relațională, dacă valorile de bază sunt comune și comunicarea între cei doi parteneri este deschisă, aceste diferențe de personalitate devin complementare și fiecare dintre parteneri învață și evoluează, își extinde orizontul prin celălalt. 

Însă incompatibilitatea valorilor de bază poate trece nevăzută, neînțeleasă, pentru un an, poate chiar doi, poate chiar cinci, și, să spunem, evenimentul major de a deveni părinți începe să le scoată la suprafață. 

Care sunt cele mai importante surse de incompatibilitate

Factori de incompatibilitate socială (comportamente, roluri, viziune legată de rolul lor individual, în societate, dar și de felul în care văd familia, rolul lor în familie)

Factori de incompatibilitate culturală/educațională (bagajul cultural și aptitudinile dobândite prin educație, preferințele pentru consumul de anumite tipuri de cultură, preferințele pentru anumite medii intelectuale cu care interacționează ; felul în care cei doi sunt obișnuiți să comunice, în special în situații conflictuale – agresiv, ofensiv, defensiv, absent, evaziv, evitant)

Factori de incompatibilitate vocațională (gradul de satisfacție individuală, a fiecărui partener, cu practicarea propriei vocații și a talentelor individuale în meseria curentă ; ce meserii practică cei doi; ce stil de viață derivă din acestea; ce planuri vocaționale de viitor își imaginează?)

Factori de incompatibilitate spirituală (relația personală cu Dumnezeu sau lipsa acesteia, tipul de credință religioasă sau agnostică)

Citește și: 25 de semne că nu te mai iubește

Certurile intre parteneri nu sunt, aproape niciodată, despre «lucrurile» care fac obiectul conflictului. Certurile indică multe lucruri importante: atitudinea față de conflict, capacitatea de a vedea perspectiva celuilalt, de a-l asculta, capacitatea de a face diferența între rolul nostru de la serviciu și cel pe care îl avem acasă, lângă partener și apoi, lângă copii. 

Relațiile interumane sunt fascinante. Cele din cuplu sunt cele mai interesante, pentru că în apropierea permanentă a altei persoane, devenim, unul pentru altul, oglinda. Uneori pentru ce e frumos în noi, alteori pentru ceea ce considerăm a fi urât…

Iar de obicei, ne despărțim de cei care ajung să ne arate, zi de zi, unde nu suntem buni, unde eșuăm, unde nu suntem «demni» de iubire, tandrețe și afecțiune.

Articol scris de Dana Tudose-Tianu, mediator relațional, cercetător în sociologie, consilier vocațional și lecor al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul Compatibilitate în cuplu: comunicare, percepţie, comportament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter