Psihologul Georgiana Spătaru, despre problema relațiilor moderne: „Nu putem trăi fiind bona emoțională a partenerului”

De Unica.ro, pe
”Relația nu e bună sau rea pentru că noi suntem buni sau răi, ci cu toate că noi suntem într-un fel sau altul, relația funcționează sau dimpotrivă, e disfuncțională”. Cam ăsta e adevărul despre cupluri și relații sau cel puțin așa-l vede Georgiana Spătaru, facilitator de Exerciții de Fericire. Despre cât de mult timp investim în relații, cât ne influențează așteptările în cunoașterea partenerului și ce înseamnă de fapt o relație sănătoasă, fericită, aflăm de la Georgiana Spătaru.

Georgiana Spătaru este psiholog și facilitator de Exerciții de Fericire, concentrându-și atenția în ultimii ani pe zona de formare personală și coaching pe o nișă deosebită: căutarea fericirii. Astfel, Georgiana a creat mai multe programe de dezvoltare emoțională și spirituală, printre care cursurile C.R.E.S.C. De curând, a lansat și cartea Exerciții de Fericire | Gânduri fără Justify, prin care-și propune să ofere 54 de texte care induc fericirea.

Psihologul Georgiana Spătaru, despre problema relațiilor moderne: „Nu putem trăi fiind bona emoțională a partenerului”

Câți dintre noi nu ne oglindim uneori în relațiile de dragoste ale celor din jur? Ne tot întrebăm și ne mirăm cum rezistă unii sau alții, când par totuși atât de diferiți. ”Unii sunt amuzanți și se fac des să râdă, alții abia se mai suportă, unul e romantic în timp ce ea e obosită și alta e Wonder Woman-a unuia plin de el”, spune Georgiana Spătaru.

Ce trebuie să știm de la bun început, e că un cuplu e o entitate distinctă de cei doi parteneri. E creată de ei, ca participanți la ”iubire”, dar diferită de ei.

”Fiecare partener își aduce emoțiile, trăirile, dorințele, puterile și fricile în cuplu. Aducem dinafară ceea ce experimentăm în viață și relația de cuplu asimilează toate aceste deveniri ale fiecărui partener. Putem avea norocul ca anxietățile noastre să fie domolite de un partener empatic și detașat, care să știe firesc cum să țină dragostea vie, până când depășim starea de consum emoțional. Spunem despre acești parteneri că sunt pe ”+”, că au resurse emoționale și pot să-și valideze partenerul aflat într-o stare emoțională instabilă. De cele mai multe ori, episodul de sprijin poate dura câteva luni, cât celălalt se ancorează într-o stare emoțională stabilă. Acest comportament de sprijin nu este o caracteristică de personalitate nici a femeii ideale și nici a prințului din povești. Cu adevărat, niciunul nu putem trăi fiind mereu ”bona emoțională”, psihologul sau 112-ul unui partener care generează constant dramă, anxietate sau nevoie de atenție”, subliniază Georgiana Spătaru.

Ce se întâmplă totuși când gestionarea emoțiilor negative a unui partener interferează cu minusurile celuilalt? Sau când ne aruncăm frustrările personale pe partener, nu știm cum să mai gestionăm emoțiile negative acumulate poate la muncă, în relația cu părinții sau cu frații și venim, iată, cu acest bagaj acasă și răbufnim?

Aducem acest bagaj cu noi în relație și-l plasăm, fără ca partenerul să aibă vreo vină. Și de aici până la tensiuni și certuri, până la temeri și nesiguranțe, până la a destabiliza relația, nu e decât un pas, după cum explică Georgiana Spătaru: ”De multe ori, timpul pe care îl investim pentru a recupera o astfel de relație este mai lung decât timpul în care cuplul a fost lapte și miere. Se întâmplă acest lucru pentru că cei doi, de fapt, caută să se salveze pe ei înșiși în cadrul relației și dacă cel puțin unul dintre ei reușește, relația poate fi îngropată sau chiar readusă la sentimente mai bune”.

”Ceea ce face diferența dintre relațiile fericite și cele încercate este această viziune pe care partenerii o au, de a se vedea ca ”furnizori” ai relației, două minți, două suflete și două trupuri care hrănesc entitatea emoțională la care s-au angajat în numele iubirii – relația. Împreună nu te face mai fericit, mai calm, mai iubitor, mai vesel ori mai înțelept! Împreună îți cere să fii bucuros, senin, curajos, vesel și înțelept de unul singur și să duci toate acestea în cadrul relației, căci partenerul de viață nu e mall să-ți furnizeze toate care-ți lipsesc. Împreună fericiți începe când ne-am arătat fiecare fericit, separat”.

Foto: 123rf.com/arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter