Avertismentul specialiștilor: Aerosolii sunt principala modalitate de transmitere a coronavirusului

De Unica.ro, pe
Dovezile că noul coronavirus se transmite cel mai ușor prin aer sunt din ce în ce mai solide. Specialiștii atrag atenția însă că mai periculoși decât particulele provenite din tuse și strănut sunt aerosolii. 

Aerosolii sunt “considerați a fi principalul mod în care virusul se răspândește” spun specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii. Potrivit acestora, spațiile închise care nu sunt bine ventilate cresc riscul de răspândire a coronavirusului.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

“Aceste particule pot fi inhalate în nas, în gură, în căile respiratorii și în plămâni și pot provoca infecții. Se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândește”, a transmis Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, , potrivit Libertatea.ro.

De când a început pandemia de COVID-19 specialiștii au încercat să determine modul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 și au fost convinși că acesta se poate contracta atât de pe suprafețe, cât și din aer. Studiile efectuate de-a lungul ultimelor luni arată însă că mai periculoase decât picăturile mari aflate la distanță mică, provenite din tuse sau strănut, sunt cele transmise prin intermediul aerosolilor, care rămân mai mult timp în aer.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre transmiterea asimptomatică a noului coronavirus

“Există dovezi din ce în ce mai mari care arată că picăturile și particulele din aer pot rămâne suspendate și pot fi respirate de alții.”

Abraar Karan, medic la Brigham and Womens Hospital din Boston și la Harvard Medical School, recomandă purtarea măștilor, îmbunătățirea ventilației și păstrarea unei distanțe cât mai mari în interiorul clădirilor.

“Măștile de pânză nu sunt concepute pentru a bloca aerosoli” a specificat acesta.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter