Avertismentul unui neurochirurg cu privire la izolare: „Nu am făcut decât să ne tâmpim. Trebuie să ieșim afară!”

De Unica.ro, pe
Izolarea din perioada pandemiei de COVID-19 nu ne afectează doar din punct de vedere al interacțiunilor sociale, spune un neurochirurg român, ci și la nivel creierului. Acesta îndeamnă oamenii, în special vârstnicii, să iasă din case. 

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea este de părere că rutina și limitarea produse de izolare au efecte negative serioase, cum ar fi tulburările de memorie, dezorientarea, problemele de echilibru sau lipsa coordonării. Medicul spune că oamenii ar trebui să iasă din casă, să socializeze, în special persoanele în vârstă.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

Cum combatem efectele negative produse de izolare

„Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun. Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară! Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi.

Este nevoie să schimbăm rutina. În acest moment ne-am izbit de ceva nou și în această situație nouă în care ne aflăm trebuie să ne adaptăm. Persoanele în vârstă, nu-i lăsați în casă. Scoateți-i măcar pe o bancă, în parc, să socializeze, să vorbească, să joace șah, să facă cuvinte încrucișate. Toate lucrurile acestea dezvoltă cerebral o grămadă de activități” a explicat Alexandru Vlad Ciurea pentru Digi24.

Neurochirurgul este de părere că socializarea și gândirea pozitivă sunt două arme necesare pentru a combate COVID-19.

„Foarte multă lume, am constatat în ultimul timp, vin în familie și spun că parcă uită, nu mai știe, pune cheile în frigider. Această adunare face foarte bine pentru toată lumea. Schimbul de idei, vederea. Faptul că unul are o cravată mai frumoasă, o îmbrăcăminte mai superbă, o coafură. Asta face foarte bine, nu este invidie, nu este gelozie, este o gândire pozitivă. Aici urmează și al doilea element, descărcarea endocrină, și al treilea element, imunitatea.

Gândurile pozitive – așa trebuie să fim. Dacă suntem încruntați, supărați, atunci nu obții nimic, nici interlocutorii tăi, nici cei de la servici, nici cei de acasă, în continuu. Asta nu duce la nimic bun. Scade și imunitatea și te face vulnerabil la COVID. Una dintre mijloacele de luptă împotriva COVID-ului este imunitatea, deci gândurile bune, starea noastră de sănătate, de prospețime, activitatea fizică și gândirea pozitivă”, a precizat expertul în neurochirurgie.

Citește și: Efectele negative neașteptate pe care le are izolarea socială

Activitățile care ne ajută să ne menținem sănătoși în pandemie

Potrivit medicului, îmbrățișările dese între cunoscuți, cuvintele frumoase, dansul, sunt activități care ne pot întări imunitatea, chiar și atunci când ne confruntăm cu izolarea.

„Îndrăgostiții dorm îmbrățișați. De ce? Sunt acei feromoni între ei, care se transmit de la unul la celălalt. Ne putem îmbrățișa în familie. Aceste lucruri extrem de simple: cuvinte frumoase, o muzică bună, un sărut, o îmbrățișare, părinți, copii, contează enorm pentru cei mici și cei mari.

Aș recomanda dansul. L-am și trecut într-o lucrare a mea despre Alzheimer, în care vorbeam că dansul este un element important. Muzică, dans, apropiere, îmbrățișare, coordonare”, a transmis Alexandru Vlad Ciurea.

Ce alimente sunt bune pentru creier

De asemenea, neurochirurgul a enumerat și alimentele care ne ajută să ne menținem creierul sănătos.

„Una este plăcerea de a mânca și alta este creierul. Creierul este foarte interesant. Lui îi place carnea foarte slabă, peștele, îi plac toate semințele, fructele, elementele care au vitamina E, B12, nucile, toate măslinele, mango, avocado. Sunt foarte bogate pentru transmițători de substanțe, pe care creierul le absoarbe. Ciocolata, cafeaua, ceaiul verde, acel curcuma, foarte favorabile pentru creier. Peste toate, foarte foarte multă apă. Eu sunt de acord cu un pahar de vin roșu, care desface vasele cerebrale. Vinul roșu și toate acestea stimulează imunitatea, organismul”, a mai spus specialistul.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter