Orașul din România în care varianta Delta de coronavirus a devenit predominantă

De Unica.ro, pe
Varianta Delta de coronavirus este mai contagioasă decât tulpina inițială a virusului, astfel încât răspândirea comunitară a acesteia era doar o chestiune de timp.

În România, tulpina Delta de coronavirus a devenit majoritară în Iași. Direcția de Sănătate Publică Iași a arătat că acolo, sursa principală a infectărilor la nivel comunitar este tulpina Delta. Cei mai mulți pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase au prezentat la secvențiere această variantă a virusului. La ATI se află doar pacienți infectați cu aceasta.

Ultimele infectări confirmate au fost doar la persoane nevaccinate. Însă dacă până acum cele mai multe infectări veneau din zona orașului Pașcani, în prezent experții au observat o răspândire comunitară în mai multe zone.

„Am primit 10 noi confirmări de cazuri COVID-19, tulpina Delta, toate la persoane nevaccinate”, a povestit Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași. „Șase dintre aceste cazuri sunt din mediul rural, patru din mediul urban. La cele din mediul urban, două sunt din Pașcani și două din Iași. Probele sunt din ultimele două săptămâni, fiindcă durează mai mult până sunt lucrate”.

Citește și: Ministrul sănătății crede că numărul de cazuri COVID-19 va exploda înainte de 15 septembrie

Citește și: Varianta Delta a coronavirusului, atât de contagioasă încât se comportă ca un virus diferit

Citește și: Florin Cîțu, despre restricțiile din valul patru: „Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate”

Citește și: Studiu: prezența în bănci a școlarilor nu crește rata de infectare COVID-19

În data de 29 iulie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași erau internați 26 de pacienți cu forme medii, iar peste 90% dintre ei erau purtătorii variantei Delta de coronavirus, restul testelor fiind încă în lucru.

În secția de ATI erau la acea dată cinci pacienți în stare gravă, toți infectați cu varianta Delta. Unul dintre ei era chiar vaccinat. Managerul spitalului, dr. Florin Roșu, a explicat că pacientul nevaccinat suferă și de alte boli.

„Pacientul în vârstă de 71 ani, îngrijit în terapie intensivă, vaccinat, prezintă multiple comorbidități”, a explicat Florin Roșu, citat de Libertatea. „Vaccinurile aprobate până în momentul de față de către Ministerul Sănătății sunt active și pe varianta Delta. Până în momentul de față, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași, au fost îngrijiți peste 7.000 de pacienți COVID-19, niciunul vaccinat (n.r. – până la cazul pacientului de 71 de ani). Recomand cu tărie și responsabilitate continuarea vaccinării, astfel încât valul 4 să poată fi gestionat de către sistemul medical în condiții optime”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter