Când începe Postul Crăciunului?

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Marți, 13 noiembrie 2018, 12:42
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de mulți este ținut de credincioșii din întreaga lume. Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe data de 14 noiembrie și se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Cât durează Postul Crăciunului

Acest post ține 40 de zile. Începe pe data de 14 noiembrie, (în ziua Sfântului Filip) și se încheie pe 24 decembrie. Credincioșii lasă sec pe 13 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care se consumă „de dulce”: carne, brânză, lapte, ouă. Din rânduielile bisericești aflăm că, de regulă, se lasă sec pe 14 noiembrie, iar postul începe pe 15 noiembrie. Însă, dacă data de 14 noiembrie cade miercurea, cum se întâmplă în acest an sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte, adică pe 13 noiembrie.

Cum se ține Postul Crăciunului

În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, iar în unele zile nu se consumă deloc ulei sau vin. Lunea, miercurea și vinerea mâncăm bucate fără ulei și fără vin. În majoritatea sâmbetelor și a duminicilor, credincioșii au dezlegare la pește. Mai exact, în luna noiembrie poți pregăti rețete delicioase din pește, în zilele de: 21, 24, 25, 30 noiembrie, iar în luna decembrie, pe datele de 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 13, 15, 16 și 18.

Sfinții Părinți pun accent pe latura spirituală a postului

Postul Crăciunului nu se rezumă doar la abținerea de la mâncare, Sfinții Părinți pun accent deosebit pe latura spirituală a postului. Astfel, ei ne recomandă nu doar abținerea voluntară de la mâncare și băutură, ci și la lupta împotriva patimilor, instinctelor și pornirilor păcătoase ale trupului sau ale sufletului. În unele sate, începând cu data de 14 noiembrie, nu se fac petreceri, nu se deschide radioul sau televizorul și după fiecare liturghie sau după fiecare vecernie, românii încep să repete colindele. Ultima zi a Postului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului este cea mai „aspră” zi de post. Se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și proorocul Daniil și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Citește și: „Rugăciuni pentru Postul Crăciunului 2018”

„Postul Crăciunului 2018. Ce mâncăm”

Sursă: Noutati-ortodoxe.ro

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter