Ce poți păți dacă bei prea multă cafea

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 10:12

Cafeaua se regăsește în ritualul de zi cu zi al majorității oamenilor. Este aromată, are un gust intens și ne ajută să simțim că avem energie. Dar cât de multă cafea putem bea zilnic fără să întâmpinăm probleme legate de sănătate?

Nutriționistul Gianluca Mech a dezvăluit limita peste care nu e recomandat să trecem pentru a nu avea parte de efecte secundare neplăcute.

Efecte secundare

„Tuturor ne place cafeaua. Recomand însă limitarea la maxim 4 cești pe zi. Trebuie știut că fiecare cană de cafea conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă trecem pragul de 4 cafele pe zi, efectele secundare nu vor întârzia să apară. Printre acestea, se numără:

– Dureri de cap
– Insomnie
– Stări de nervozitate
– Iritabilitate
– Urinare frecventă sau inabilitatea de a controla urinarea
– Bătăi accelerate ale inimii
– Tremur muscular”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

La ce oră bem ultima ceașcă de cafea?

Gianluca Mech recomandă unui om fără probleme de sănătate să nu depășească limita de 4 cafele pe zi. De asemenea, să nu consume cafea după ora 16:00.

Citește gratuit ediția de octombrie a revistei Unica. O găsești AICI

„Cofeina rămâne în corp timp de aproximativ 7-8 ore. Așadar, e important să nu mai consumăm cafea după ora 16:00. Asta dacă ne dorim, bineînțeles, să avem parte de odihnă și un somn liniștit pe timp de noapte”, recomandă nutriționistul.

Cafea în combinație cu tratamente medicamentoas

„Unele suplimente alimentare pe bază de plante pot interacționa cu cofeina, creând probleme de sănătate. Acestea includ:

Efedrina – Amestecarea cofeinei cu acest decongestionant poate crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii.
Teofilina – Acest medicament, utilizat pentru a deschide căile respiratorii bronșice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cofeinei. Așadar, administrarea acestuia cu cofeină ar putea crește efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile inimii.
Echinacea – Acest supliment pe bază de plante, care este uneori utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecții, poate crește concentrația de cofeină din sânge și poate crește efectele neplăcute ale cofeinei”, a explicat Gianluca Mech.

Citește și: Cum păstrezi cafeaua proaspătă și aromată mai mult timp

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter