De ce măștile de protecție sunt esențiale: două coafeze cu coronavirus le-au purtat, iar cei 139 de clienți nu s-au îmbolnăvit

De Bianca Prangate, pe

Din cauza oamenilor care cred cu naivitate în teoriile conspirației, utilitatea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus este contestată des.

Însă un caz relatat de New York Times arată cât de importante sunt de fapt măștile în prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Mai exact, două coafeze de la salonul Great Clips din Arrlington, Virginia, SUA, s-au infectat în mai cu noul coronavirus și au intrat în contact cu un total de 139 de clienți. Cu toate astea, niciunul dintre aceștia nu s-a îmbolnăvit – iar specialiștii cred că factorul principal din spatele acestui fapt este reprezentat de purtarea măștilor de protecție.

„Asta arată cu adevărat puterea măștilor de protecție, mai ales în mediile interioare” a explicat epidemiologul Nadia Abuelezam, de la Boston College.

Citește și: Mască pe plajă și la piscină? Da, oamenii s-au resemnat: „E obligatoriu, o port și gata!”

Ambele coafeze s-au îmbolnăvit la jumătatea lunii mai. Ele au continuat să lucreze la salon încă o săptămână după apariția simptomelor. Ținând cont că la acea vreme cazurile din regiune erau foarte puține, ambele au crezut că febra și tusea apărute se datorau alergiilor.

În cele din urmă, ambele au făcut teste pentru a vedea dacă este vorba de o infecție cu noul coronavirus sau nu. Când testele au ieșit pozitive, amândouă intraseră deja în contact cu 139 de clienți – și fiind vorba de un coafor, angajații și clienții au parte de un contact apropiat vreme de 15-45 de minute.

Clienții celor două coafeze au fost rugați de autorități să se autoizoleze timp de două săptămâni. Ei au primit și posibilitatea de a fi testați gratuit, iar șaizeci și șapte au acceptat. Toți aceștia au primit rezultate negative – mai mult, cei care au refuzat testarea nu au dezvoltat niciun simptom pe parcursul celor două săptămâni de carantină.

„Sperăm ca asta să îi încurajeze pe oameni să ia măștile mai în serios” a zis Abuelezam. „În mod clar, ele au un scop”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter