Studiu: Noul coronavirus, prezent în Europa din martie 2019

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Vineri, 03 iulie 2020, 18:48

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/pasalau1.dev.unica.ro/site/wp-content/themes/unica-clean/functions.php on line 235

Noul coronavirus ar putea să își fi făcut apariția în Europa cu mult înainte ca noi să fi auzit de el, conform unui studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au descoperit urme ale virusului SARS-CoV-2 în mostre de apă de canalizare din data de 12 martie 2019. Studiul a fost publicat pe serverul medRxiv. În momentul de față, acesta este analizat de alți oameni de știință, înainte de a fi publicat într-un jurnal științific.

Pentru a înțelege descoperirea cercetătorilor din Barcelona, trebuie să înțelegem faptul că SARS-CoV-2 se găsește în materiile fecale ale oamenilor bolnavi, sub forma de urme de ARN. Aceste urme de ARN nu ar fi însă infecțioase, potrivit studiilor.

Citește și: Directorul OMS: „Ce e mai rău încă nu a venit”

Însă aceste particule de ARN de coronavirus pot fi găsite în apele de canalizare – tocmai de aceea, analiza acestor ape poate descoperi sursa unor epidemii cu cel puțin o săptămână înainte de izbucnirea lor. Din acest motiv, mai multe țări, printre care și Spania, monitorizează apa de canalizare, pentru a observa urme ale virusului, după cum relatează Science Alert.

În studiul realizat de experții de la Universitatea din Barcelona s-au analizat mostre de apă de canalizare colectate între ianuarie 2018 și decembrie 2019. O mostră din data de 12 martie 2019 s-a dovedit a avea urme ale noului coronavirus în ea. Cu toate astea, virusul nu a fost observat în mostrele ulterioare, iar cercetătorii nu au raportat o creștere a numărului de boli respiratorii din populația locală în perioada de după 12 martie, ceea ce pune rezultatele studiului sub semnul întrebării.

Pentru o concluzie clară, este nevoie de mai multe studii.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!