Cum să porți eficient masca de protecție în sezonul toamnă-iarnă

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 13 octombrie 2020, 13:57
Am ajuns în anotimpul ploios, iar masca de protecție poate deveni inutilă dacă nu avem grijă la modul în care o purtăm. Iată care sunt recomandările specialiștilor.

Încă de la începutul pandemie de COVID-19, experții au subliniat importanța purtării corecte a măștii de protecție în lupta cu noul coronavirus. Aceștia au recomandat aruncarea măștilor de unică folosință după fiecare utilizare și refolosirea celor din materiale textile doar după ce acestea au fost dezinfectate corespunzător, iar țesătura este intactă.

Citește online gratuit numărul de octombrie al revistei Unica

Cum să purtăm corect masca de protecție atunci când plouă

Odată cu vremea ploioasă, pericolul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este și mai mare dacă ignorăm sfaturile specialiștilor. Aceștia spun că din cauza umezelii, măștile își pierd capacitatea de filtrare, devin poroase și drept urmare, inutile. Asta pentru că porii mici, care în mod normal ar ține virusul la distanță, devin mai mari, iar acesta poate trece. Același lucru se întâmplă și în cazul măștilor cu protecție electrostatică.

„E important să știm că toate măștile trebuie schimbate, dacă se udă, indiferent cât de scumpe sunt”, a subliniat medicul oncolog Karol Sikora.

Experții mai atrag atenția că orice tip de umezeală (de la transpirație, tuse, respirație sau orice altă sursă) are același efect. Dar chiar și în condiții normale, acestea ar trebui schimbate o dată la 3 – 4 ore, mai spun ei.

Citește și: Masca de protecție, obligatorie în București și pe stradă. Pentru ce zone este valabilă restricția

„O mască umedă e ca o batistă murdară pe care ți-o pui pe față. Dacă se umezește de la respirația ta sau de la tuse sau strănut e un semn că ar trebui să o schimbi”, a explicat și Simon Clarke, profesor de microbiologie, potrivit Libertatea.ro.

„Eu mereu mă asigur că am cel puțin o rezervă la mine când ies afară, ca să pot să o schimb pe cea pe care o port, dacă se udă sau dacă o port de prea”, a mai spus Clarke.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter