Operația de micșorare a stomacului – reguli pentru o recuperare rapidă și un stil de viață echilibrat

De Elisabeta Cosmescu, pe Ultimul update Joi, 22 iulie 2021, 21:22

Persoanele cu probleme de greutate, de obicei cele supraponderale primesc din partea medicului curant, în urma unei anamneze amănunțite, recomandarea de a face Gastric Sleeve, adică o intervenție chirurgicală prin care stomacul se micșorează cu aproximativ 75% din volum, astfel încât noul stomac are forma unui tub sau de “mânecă” (sleeve).

Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității spune că de cele mai multe ori, persoanele care apelează la această intervenție chirurgicală nu reușesc să slăbească prin dietă și sport, iar pierderea rapidă în greutate este deosebit de importantă pentru a fi ferite de complicațiile de ordin medical.

Iată câteva reguli pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a se recupera rapid și a ajunge la un stil de viață echilibrat!

Săptămâna 1 – se evită lichidele calde

„Post-operator, în primele 7 zile, pacienții au voie să consume doar lichide reci și neîndulcite la recomandarea echipei medicale. Vorbim aici despre apă, ceai, supe sau cafea. Toate acestea trebuie consumate cu înghițituri cât mai mici”, explică medicul Mihai Ionescu.

Citește și:
5 moduri în care să-ți păstrezi greutatea în concediul de vară
Ce sunt grăsimile trans și de ce trebuie să ne ferim de ele?
Te lupți cu pofta de dulce? Iată câteva metode eficiente care te scapă de excesul de kilograme!
Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările

Săptămâna 2 – se consumă alimente pasate

„După a 7-a zi de la operație, pacienții pot include alimentele pasate (piureurile) în alimentație. Bineînțeles, fără grăsimi și fără zahăr. Spre exemplu, pot consuma piureuri de carne roșie sau pasăre, de cartofi, gem de mere neîndulcit sau chiar hrană pentru sugari. Trebuie să știe însă că vorbim aici doar de câteva linguri de mâncare la o masă”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Săptămânile 3-4 – se pot include anumite alimente proteice

„Următoarele două săptămâni, la recomandarea medicului, pacientul poate include ouă fierte moi, brânză slabă de vaci, budinci fără zahăr, legume înăbușite la blender, terci din fulgi de ovăz”, spune medicul Mihai Ionescu

Când trecem la alimentele solide?

„După alte două săptămâni, dacă totul decurge conform planului, pacientul poate trece treptat la un regim din alimente solide, care pune accent pe proteine slabe, fructe/legume și pe cereale integrale, și limitează grăsimile și zahărul”, explică medicul Mihai Ionescu.

Principii de bază pentru pierderea în greutate post-operator

1. Mâncați 3 mese pe zi și limitați pe cât posibil gustările dintre ele.

2. Mâncați încet și mestecați alimentele până când ele capătă consistența unei paste.

3. Evitați zahărul concentrate.

4. Limitați alimentele bogate în grăsimi.

5. Beți lichide pentru a preveni deshidratarea. Evitați însă băuturile carbogazoase, cele cu zahăr și băuturile alcoolice.

6. Faceți cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.

7. Consumați cel puțin 60-80 de grame de proteine pe zi, sub formă de alimente și/sau suplimente.”, mai adaugă medicul Mihai Ionescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter