Dr. Ruxandra Gardef: „Corect aplicate, fațetele dentare îți pot șterge și 10 ani de pe chip”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 septembrie 2019, 15:46
Ce sunt fațetele dentare? Prin ce se diferențiază de alte tehnici din stomatologie? Cum poți obține acel zâmbet perfect al starurilor de la Hollywood? Cât costă? Care sunt principalele avantaje?

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Gardef, medic cu expertiză în implantologie și estetică dentară, și am aflat tot ce te-ar putea interesa despre fațetele dentare. 

Ce sunt fațetele dentare?
Corecția zâmbetului este cea mai simplă, mai sănătoasă, mai naturală și, totodată, mai spectaculoasă formă de intervenție estetică. Iar aspectul danturii poate să adauge sau să șteargă și zece ani pe un chip. Aceasta este, de altfel, premisa de la care au pornit stomatologii americani, care au inventat „zâmbetul perfect”, curat, strălucitor și simetric. Iar formula lor a cucerit repede și Europa. Medicina a evoluat între timp atât de mult, încât acum cam totul este posibil. De la corecții subtile, până la unele de anvergură, care să redefinească total o fizionomie. Iar dacă dorim o schimbare semnificativă, aceasta se poate face doar cu fațetele dentare. Lumea cunoaște mai degrabă conceptul de a îmbrăca dinții cu coroane, procedeu care este ideal în anumite cazuri, ceva mai complicate. Fațetele dentare sunt piese proteice asemănătoare coroanelor, cu diferența că îmbracă dintele doar pe partea lui exterioară, ceea ce protejează, de fapt, dinții naturali. Au avantajul că șlefuim foarte puțin din dinte și nu este necesară devitalizarea acestuia. Dinții sunt devitalizați doar dacă există și alte probleme care impun acest lucru – infecții, dinți tratați pe canal, dinți cu defecte de poziție mai mari. Ca să putem corecta foarte mult poziția dinților, trebuie să șlefuim ceva mai mult din ei. În acest caz ne apropiem de nerv și se impune devitalizarea dintelui, ca să nu apară probleme ulterior.

Dacă pacientul are lucrări vechi sau probleme dentare pot fi puse fațete?
Așa cum spuneam și pe blogul meu, pe care îl găsiți aici, orice tratament e individualizat. Formula de tratament se stabilește de la caz la caz. Dacă ne referim la cazul ideal, acela în care dinții sunt sănătoși și nu foarte rău poziționați, tratamentul este mult simplificat: putem doar să preparăm ușor dinții, pe suprafață, după care vom aplica fațetele. Într-o primă etapă este aplicat un set provizoriu de fațete, ocazie bună pentru un pacient să remarce eventuale disfuncționalități și să se obișnuiască că noua sa fizionomie. Aceasta este, de regulă, o perioadă de maximă bucurie, pentru că pacientul exersează schimbarea radicală de fizionomie și își petrecere vremea preponderent zâmbind. În ultima etapa a tratamentului, fațetele se cimentează, adică sunt fixate definitiv.

Dr. Ruxandra Gardef: „Este foarte important ca lumea să înțeleagă că orice intervenție estetică se face abia atunci când totul este perfect din punct de vedere medical.”

Dacă sunt probleme, sunt necesare mai multe etape premergătoare. O precizare foarte importantă: în cazul stomatologiei, soluțiile de ordin estetic vin abia după ce sunt rezolvate în totalitatea problemele de ordin medical și funcțional. Nu obținem doar un zâmbet frumos, ci și o gură sănătoasă și o dantură funcțională pe termen lung. Dacă au fost făcute tratamente sau există tratamente mai vechi, primul pas este să ne asigurăm că dinții sunt sănătoși. Verificăm felul în care dinții au fost tratați sau nu pe canal, dacă există carii, în ce stadiu sunt plombițe, totul trebuie să fie adus la zi. Partea cu fațetele sau cu coroanele e ultima. În cazul dinților tratați pe canal, nu se pun fațete, ci se pun coroane. Rezultatul estetic este același.

Este foarte important ca lumea să înțeleagă că orice intervenție estetică se face abia atunci când totul este perfect din punct de vedere medical. Lucrările vechi se dau jos, se evaluează starea dinților, stâlpii pe care au fost puse lucrările și abia când totul e pus la punct vin alte lucrări. Oricine ia în calcul o astfel de intervenție trebuie să știe că nu schimbăm niciodată coroane cu fațete. Dacă au fost puse deja coroane, înseamnă că dinții au fost șlefuiți pentru coroane de jur împrejur, iar acest lucru nu mai permite fațetarea.

Dr. Ruxandra Gardef: „Corect aplicate, fațetele dentare îți pot șterge și 10 ani de pe chip”

Care sunt pașii?
Tratamentul este relativ simplu, iar tehnologiile moderne îl fac să fie și foarte precis și cu un disconfort fizic minim. După ce sunt rezolvate eventuale tratamente de canal, căriuțe, o igienizare completă a gurii, se ia o amprentă inițială pe situația actuală, cea cu care pacientul se prezintă în cabinet. Această primă amprentă ne ajută să facem o primă simulare. Realizăm un model din ceară, care ne arată cum vor fi viitorii dinți. La următoarea ședință, ajustăm acest model împreună cu pacientul. El ne poate da diverse indicații, în funcție de preferințele sale, ne poate spune „îi vreau mai lungi”, „mai scurți”, „mai rotunjiți” etc și, în măsura în care acest lucru este recomandabil medical, sugestiile sale sunt luate în considerare. Nu toate dorințele pot fi puse în practică, deoarece o gură trebuie să fie funcțională. Pe termen lung. Un medic bine pregătit va găsi, însă, soluții, astfel încât să aducă și cele mai nerealiste idealuri la o formulă concretă, sănătoasă și foarte estetică. O dată depășită această etapă, se face șlefuirea dinților, etapă care poate dura și câteva ore, deoarece este minuțioasă și migăloasă. După ce am șlefuit dinții, se ia amprenta de lucru și se fac lucrările provizorii (în aceeași ședință). Pacientul nu rămâne niciun moment cu o dantură inestetică, ci pleacă de la cabinet cu aceste lucrări provizorii. După care lăsăm timpul necesar laboratorului să ne facă lucrarea.

Cât durează lucrarea la laborator?
Depinde de câte fațete sunt de făcut. Una este să faci patru, alta e să faci douăzeci. În medie, durează cam două săptămâni, o spun ca să am marjă de eroare, deși uneori vin mai repede, alteori mai târziu. Întârzie doar dacă e un caz mai complicat, care necesită mai multă atenție.

Cum se pun fațetele dentare?
În penultima ședință, avem fațetele gata în cabinet. În prima parte a ședinței se face o probă, fațetele se pun pe dinți cu un fel de gel care nu le cimentează, ci doar le ține un pic pe poziție. Sunt niște piese atât de fine, că nu au cum să stea singure pe dinți. Întâi evaluăm noi dacă fațetele sunt potrivite din punct de vedere medical, dacă sunt perfect adaptate pe dinți, după care urmează evaluarea estetică a pacientului. Dacă îi plac, se trece la cimentare. Cimentarea este definitivă. Lăsăm pacientul să se uite în oglindă cât de mult e nevoie. Ideea e că dacă apar neplăceri după ce fațetele sunt cimentate, nu se mai poate face nimic. Adică se poate face, dar o luăm cu toată munca de la capăt. Și apar și alte costuri. În schimb, la probă, dacă sunt mici modificări pe care și le-ar dori pacientul, luăm fațetele, înainte de cimentare, punem lucrarea provizorie înapoi, facem modificările pe care și le dorește, revine, facem o probă și apoi urmează cimentarea.

fatete dentare - inainte si dupa

Există vreun disconfort?
Singurul disconfort este că totul se face sub anestezie. Vorbim de dinți vitali, nu putem umbla pe ei fără anestezie, pentru că dor. Și sunt multe ore de stat pe scaun cu gura deschisă. Acestea sunt singurele neplăceri. Anesteziile nu-s cel mai plăcut lucru din lume, dar merită, pentru că rezultatul e pe termen lung, e spectaculos.

Cât durează fațetele dentare? Au un termen de garanție?
În condiții de îngrijire atentă, fațetele pot ține de la 10 la 20 de ani. Noi, însă, nu avem voie prin lege să dăm termene de garanție pentru că, în primul rând, lucrăm pe țesut biologic și nimeni nu ne poate garanta cum se comportă în timp. Și în al doilea rând, eu nu am niciun fel de control asupra a ce face pacientul acasă cu fațetele.

Cât costă să-ți pui fațete dentare?
Din momentul în care dinții sunt sănătoși, prețul unei fațete poate depinde de la cabinet la cabinet. Vorbim de practici private. Fațetele sunt niște piese scumpe. La mine la cabinet, o fațetă costă în jur de 350 de euro. Dar poate ajunge până la 600. Există și cabinete cu prețuri mai mici, dar deja când vorbim de un cost foarte mic, înseamnă că undeva se face rabat. Fie la materiale, fie la tehnicieni. Un tehnician bun cere prețul corect, care nu are cum să fie mic, pentru că ceramica trebuie să fie de cea mai bună calitate. Manopera trebuie să fie extrem de migăloasă, necesită timp foarte mult, vorbim de estetică, nu e doar o piesă care trebuie să fie bună din punct de vedere tehnic.

Mituri despre fațetele dentare

Dinții se strică
Deci nu, nu stricăm dinții, iar atacul acid, cel care provoacă cariile, nu are efect asupra ceramicii fațetelor.

Dinții se șlefuiesc mult
Nu. Se șlefuiesc mult dacă e cazul și dacă pacientul își dorește. Dacă nu e cazul, șlefuim uneori sub jumătate de milimetru. De aceea și durează atât. E mult mai ușor să șlefuiești grosier pentru o coroană cu freza, și alta e să mergi exact pe morfologia dintelui, să știi exact cât iei. Avem freze calibrate și metode să ne dăm seama cât am șlefuit, cât mai e cazul. E foarte migălos. Eliminăm problemele și prevenim apariția altora ulterioare.

Ce trebuie să faci / să nu faci dacă ai fațete dentare?

Ce nu trebuie să facă un pacient care are fațete dentare?
Pacientul are voie să facă absolut orice cu fațetele. Nu invalidăm pacientul prin punerea de fațete. Se comportă ca și cum ar avea dinții lui naturali, atâta timp cât folosim dinții cu scopul cu care au fost creați. Adică vorbim, mestecăm, mușcăm, dar nu deschidem sticle, nu rupem ceva tare cu dinții. Fațetele se sparg mai greu decât s-ar sparge dinții naturali. Orice facem în mod obișnuit cu dinții noștri naturali, putem să facem și cu fațetele.

Ce trebuie să faci dacă ai fațete dentare?
Atenție crescută asupra igienei. Aici intervine diferența. Dinții naturali au și o caracteristică proprie de auto-curățare (asta nu înseamnă că nu trebuie să-i spălăm!). La fațete, dinții sunt îmbrăcați și orice fel de retenție alimentară poate cauza neplăceri la nivelul gingiilor. Mai mult decât faptul că pacientul trebuie să se spele pe dinți, acesta trebuie să folosească și dușul bucal – foarte plăcut pacienților cu implanturi, cu punți, cu coroane și cu fațete. Nu e nimic complicat. Este un duș în miniatură potrivit mărimii dinților, care acționează cu un jet de apă la o presiune reglabilă și pătrunde pe acolo pe unde periuța nu poate pătrunde. Cu presiunea necesară, curăță absolut tot.

Ce avantaje au fațetele dentare?

Care sunt diferențele între albirea dinților și fațetele dentare?
La albirea dinților se lucrează doar pe culoare. Se obține o nuanță mai deschisă, de luminozitate. În schimb, fațetele dentare rezolvă trei probleme: culoare, poziție și formă. Albirea lucrează numai pe culoare. Fațetele reprezintă o metodă unică prin rezultatul obținut. Sunt persoane care vor să schimbe doar culoarea și tot aleg fațetele, pentru că vor să treacă de la un alb-gălbui la un alb-strălucitor pe care n-au cum să-l obțină. Sau pacienți la care n-am modificat culoarea, dar am umblat la poziție, la structură. Sunt pacienți cu plombe pe dinții frontali. Acestea se infiltrează, își schimbă culoarea, trebuie schimbate des, cam la doi ani în cazul dinților frontali. Dacă pui fațete, se rezolvă pe termen lung.

Un alt avantaj?
Impactul psihologic este un alt avantaj important. Sunt nenumărate cazuri în care oamenii sunt transformați cu totul după au fațete dentare. Pare că au întinerit extrem de mult, au încredere în ei, zâmbesc cu mai multă încredere în ei. Deci și impactul psihologic al schimbării are efecte extrem de benefice în viața de zi cu zi.

Citește într-un articol pe Libertatea.ro când este recomandat să-ți pui fațete dentare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter