Endometrioza – cele mai bune tratamente naturale pentru ameliorarea simptomelor

Ignorată mult timp, endometrioza este o boală ginecologică complexă, care afectează una din zece femei. Această maladie cronică se caracterizează prin migrarea celulelor endometriale – din țesutul intern al uterului – în afara cavității uterine, către organe și părți ale corpului precum ovarele, trompele uterine, peritoneul și rectul. Acest fenomen provoacă leziuni, aderențe și chisturi ovariene care cauzează durere severă, dar și inflamații cronice și probleme de fertilitate.

Fitoterapia, yoga și includerea în dietă a anumitor alimente pot fi metode naturale pentru gestionarea acestei patologii.

Principalele manifestări ale endometriozei

Manifestările endometriozei sunt multiple și perioada medie de diagnosticare a bolii este de aproximativ șapte ani. Endometrioza are ca simptome principale durerea la nivelul abdomenului inferior, hemoragii, crampe uterine, relații sexuale dureroase, probleme de fertilitate, dar și oboseala. În cazul unor femei, endometrioza poate fi asociată cu alte boli, precum sindromul colonului iritabil, o maladie autoimună, dureri musculo-scheletice, fibromialgie etc. 

Printre metodele de tratament standard se numără administrarea de medicamente antiinflamatoare, hormonale și intervențiile chirurgicale (în aproximativ 30% din cazuri). 

Metode naturale pentru ameliorarea simptomelor

În cazul endometriozei, pot fi folosite cu succes metode alternative pentru ameliorarea durerilor și a calității vieții. 

Fitoterapie

Coada-șoricelului este o plantă decongestionantă și antispastică, ce tratează atât durerea, cât și crampele. Acțiunea sa astringentă și ușor hemostatică reduce, de asemenea, hemoragiile abundente. Nu în ultimul rând, are efect de detoxifiere a ficatului în cazul excesului de estrogen, caracteristic endometriozei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, lăsată la macerat zece minute. Se pot consuma 2 până la 6 căni pe zi, cu două zile înainte de debutul menstruației și pe tot parcursul acestei perioade.

Scoarța de tei oferă organismului multe minerale și vitamine și stimulează ușor activitatea ficatului, rinichilor, intestinelor și a vezicii biliare. Se consumă sub formă de decoct, preparat din 40 de grame de scoarță la 1 litru de apă rece. Se fierbe lichidul timp de 20 de minute la foc mic. Cantitatea de decoct preparată se consumă pe parcursul unei zile, în cure de trei săptămâni.

Masajul abdominal

Masarea abdomenului inferior, de până la patru ori pe zi, cu o combinație de uleiuri esențiale, pure sau diluate în ulei vegetal, poate fi de asemenea o metodă utilă. Printre combinațiile recomandate se numără uleiul esențial de portocală amară și cel de busuioc (câte două picături) sau cel de lavandă cu tarhon (câte două picături).

Yoga 

Practicarea exercițiilor de yoga, prin intermediul unor posturi specifice, poate ajuta la reducerea semnificativă a durerilor, mai ales a celor lombare, și la diminuarea efectelor stresului reprezentat pentru organism de această boală. Exercițiile de yoga permit și diminuarea durerilor din perioada premenstruală și din timpul ciclului.  

Pentru reglarea emoțiilor, diminuarea durerilor și relaxare se recomandă și meditația și exercițiile de respirație corectă pe care le poți asocia exercițiilor de yoga.

Sportul

Chiar și în cazul bolilor cronice, activitatea fizică este recomandată ca metodă de reducere a durerilor, de combatere a instalării rigidității țesuturilor și pentru întărirea musculaturii. Pe plan fizic, activitatea regulată favorizează secreția endorfinelor, acei hormoni ai stării de bine, reducând efectele stresului și anxietății. Practicarea exercițiilor fizice regulate permite și activarea funcțiilor de eliminare a toxinelor din organism. Pentru a beneficia de efectele activităților fizice acestea nu trebuie să fie neapărat intense, ci regulate.

Alimentația antiinflamatoare

În mod ideal, se recomandă consumul de fructe și legume bio și reducerea celui de produse care conțin lapte de vacă, carne roșie, grăsimi saturate, zaharuri și alcool. Alimentația trebuie să fie bogată în legume proaspete, fermentate, precum varza murată și celelalte murături și chefirul, germeni, fructe oleaginoase, grăsimi bune, respectiv uleiuri presate la rece, și anumite condimente, precum turmericul, celebru pentru proprietățile antiinflamatoare. Pentru că poate crește nivelul de stres, cafeaua ar trebui să fie consumată în cantități reduse. 

Tratamentele clasice, inclusiv intervențiile chirurgicale, sunt cel mai adesea necesare în cazul endometriozei. Un medic este cel mai în măsură să îți stabilească o schemă de tratament. Metodele prezentate mai sus se folosesc complementar, nu ca tratament propriu-zis.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter