Flora digestivă, responsabilă pentru obezitate

De Erika Chivu, pe

Obezitatea ar putea să fie datorată nu numai dietei şi sedentarismului, ci şi florei bacteriene digestive, adică miliardelor de microorganisme ce trăiesc în sistemul nostru digestiv.
O dietă bogată în carbohidraţi şi zahăr ar putea să ne modifice flora digestivă, creând o predispoziţie către obezitate.

Asta a arătat un studiu realizat de o facultate de medicină din Washington, SUA. Contează foarte mult alimentaţia şi activitatea fizică, spun cercetătorii, dar se pare că şi microorganismele din sistemul digestiv joacă un rol în apariţia obezităţii şi a malnutriţiei.

Flora bacteriană caracteristică sistemului digestiv ne ajută să digerăm şi să absorbim nutrienţii din alimente, care, altfel, ar putea să fie imposibil de digerat.

Având în vedere complexitatea factorilor genetici, culturali şi de mediu care afectează digestia şi obezitatea, este foarte greu să studiezi flora bacteriană a unui sistem digestiv uman. De aceea, studiile au fost făcute, deocamdată, numai pe şoareci, însă rezultatele sunt grăitoare, pentru că acestora li s-a creat, în laborator, o floră intestinală caracteristică oamenilor.

La şoarecii care au fost trecuţi de la o alimentaţie normală la una bogată în junk-food, structura florei digestive s-a schimbat în numai 24 de ore. În timp, s-a instalat şi obezitatea.

Când s-a transplantat flora digestivă nou-creată la şoareci cu o nutriţie sănătoasă şi aceştia s-au îngrăşat, deşi nu mâncau junk-food.

Cercetătorii spun că nu contează doar ce specii de bacterii se găsesc în tractul intestinal, ci şi proporţia în care se găsesc unele faţă de altele.

Tratamentele viitorului ar putea consta în bacterii digestive sau în medicamente care se adresează anumitor bacterii pentru a modifica felul cum „lucrează” ele în intestin.

Acest studiu confirmă încă o dată importanţa probioticelor (bacterii „bune”) în dieta noastra şi ar putea fi punctul de plecare pentru crearea unor noi iaurturi sau suplimente alimentare menite să ajute la dezvoltarea florei intestinale sănătoase.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter