Herpesul, neplăcut şi contagios

De Erika Chivu, pe

Herpesul este şi inestetic şi uneori periculos. Vestea proastă este că nu prea trece cu nimic. Nu ai altă opţiune decât să aştepţi. Vestea bună este că rar apar complicaţii.
Bubiţele care apar pe buze şi care se numesc herpes, dispar fără niciun fel de tratament în maximum două săptămâni, fără să lase cicatrice.

Tratamentele antivirale aplicate local îţi pot scurta suferinţa cu cel mult câteva zile şi numai dacă le foloseşti foarte devreme, la primele simptome. Când deja ţi-au apărut veziculele pline cu lichid, este prea târziu.

Cu ce te tratezi?

În niciun caz cu pastă de dinţi, spirt sau alte leacuri asemănătoare. Nu numai că nu te vindecă, dar pot să irite şi mai tare zona afectată. Poţi încerca tratamentele locale, pe care le găseşti la farmacie:

– Zovirax, cremă – aproximativ 20 lei
– Herpestop, cremă – aproximativ 2 lei
– Aciclovir, unguent – aproximativ 5 lei
– Compeed, plasture antiherpetic, 15 bucăţi – aproximativ 50 lei

Ce faci până când îţi trece?

În primul rând, ai grijă să nu contaminezi alte părţi ale corpului. Herpesul e contagios şi se transmite de la buză la organele genitale sau la ochi, unde afectează corneea.

Conform site-ului Mayo Clinic, infecţia cu virusul Hepres Simplex este una dintre cele mai întâlnite cauze de orbire în Statele Unite.

Aşadar, ai grijă să nu-ţi atingi ochii după ce ai pus mâna pe leziunea de la buză, iar dacă simţi durere sau mâncărime la ochi în timpul sau imediat după o erupţie herpetică, este necesar să consulţi un oftalmolog.

Infecţia se transmite şi de la o persoană la alta. Majoritatea adulţilor sunt deja infectaţi cu virusul respectiv pentru că este foarte contagios. Se ia prin folosirea în comun a veselei sau prin sărut.

În schimb, trebuie să ai grijă la copii şi mai ales la bebeluşi pentru care virusul poate fi periculos. Leziunea herpetică este contagioasă din momentul când apar băşicile şi până când se formează coaja. După ce a dispărut leziunea de la gură, nu mai poţi transmite virusul, chiar dacă el rămâne în organism.

În rest, lasă rana să se vindece şi nu încerca să spargi veziculele sau să rupi coaja. Pentru durere poţi să aplici comprese reci şi să iei calmante uşoare. La copiii cu herpes care au dureri nu se administrează aspirină, care poate declanşa sindromul Reye!

De ce apare?

Herpesul este o manifestare a virusului Herpes Simplex, care, odată dobândit, rămâne în organism pentru totdeauna. Atunci când ai sistemul imunitar slăbit, din cauza stresului sau a unei boli, el se reactivează şi produce acele băşicuţe care apar, de obicei, la buză, dar pot să apară şi pe gingii, pe cerul gurii, pe nări, bărbie sau degete.

Se transmite prin sex oral?

Da, dacă unul din parteneri are o leziune activă la buză! Pentru leziunile din jurul gurii este responsabil virusul Herpes simplex 1. O „rudă” a sa, Herpes simplex 2, provoacă herpesul genital.

Totuşi ambele tulpini pot să infecteze ambele zone. Deci da, este posibil să contactezi herpesul genital prin sex oral, dar numai dacă partenerul are o leziune activă. După ce a dispărut rana de la buză, herpesul nu se mai transmite, chiar dacă virusul a rămas în corp.  

Ce faci dacă îţi apare prea des herpes?

Te duci la doctor. Probabil că vei primi un tratament antiviral cu administrare orală care să prevină sau măcar să rărească manifestările virusului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter