Imunitatea la COVID-19 ar putea dura mai mulți ani

De Unica.ro, pe
Experții s-au arătat îngrijorați de faptul că pacienții infectați cu noul coronavirus nu dezvoltă o imunitate la virus pe termen lung. Însă, un studiu recent arată că imunitatea la COVID-19 ar putea dura mai mulți ani, dacă nu chiar decenii. 

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Institutului de Imunologie La Jolladin California arată că cei care se recuperează după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 pot căpăta imunitate pentru o perioadă de mai mulți ani.

Citește și: Studiu: 1 din 5 bolnavi de COVID-19 dezvoltă boli psihice la trei luni după vindecare

Acesta este cel mai îndelungat studiu al memoriei imune față de coronavirus: „Această memorie poate preveni formele grave timp de mulți ani, în majoritatea cazurilor”, a spus Shane Crotty, virusolog al Institutului de Imunologie La Jolladin California.

În încercarea de a înțelege răspunsul nostru imunitar la contactul cu noul coronavirus, oamenii de știință au urmărit mai multe elemente: anticorpi, celule B care produc mai mulți anticorpi la nevoie și două tipuri de celule T care ucid alte celule infectate.

Cercetătorii au constatat că doar un număr mic de persoane infectate nu au avut imunitate de lungă durată după vindecare, posibil din cauza diferitelor cantități de coronavirus la care au fost expuși. Dar vaccinurile pot depăși această variabilitate individuală, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.

Chiar dacă nu se poate spune cu exactitate cât durează imunitatea, studiile de până acum au sugerat că și un număr mic de anticorpi sau celule T și B este suficient pentru a-i proteja pe cei care s-au vindecat.

Citește și: Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 au o deficiență de vitamina D

Un alt studiu a arătat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 au celule imune puternice și protectoare, chiar și atunci când anticorpii nu sunt detectabili, potrivit Libertatea.ro.

Și în cazul SARS, boala cauzată de un alt coronavirus, cercetătorii au descoperit că persoanele infectate poartă încă celule imune importante, la 17 ani de la recuperare.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter