Mâncare mai puţină, viaţă mai lungă

De Erika Chivu, pe

Cei care mănâncă mai puţin au toate şansele să trăiască o viaţă lungă şi sănătoasă. Restricţia calorică are efecte serioase asupra organismului, pe care cercetătorii…
…  speră să le poată induce şi prin medicamente. 

De când mănâncă cu 25% mai puţin, voluntarii studiului CALERIE au slăbit chiar şi câte 10 kilograme, se simt mai sănătoşi, mai uşori şi mai plini de energie. Însă cercetătorii bănuiesc că ei vor avea şi o viaţă mai lungă decât ceilalţi oameni.

Studiul CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), care se desfăşoară la o universitate din Boston, a pornit de la ideea că persoanele care consumă mai puţine calorii se bucură de o sănătate mai bună, ceea ce le-ar garanta şi o viaţă mai lungă.

Această opinie pare un paradox. Dacă mâncăm ca să trăim, cum se face că mâncarea mai puţină înseamnă o viaţă mai lungă? Nici oamenii de ştiinţă nu au o explicaţie precisă. Cert este că această concluzie a fost trasă în urma unor ani întregi de studii pe diverse organisme, de la ciuperci la şoareci. Indivizii care se hrănesc mai puţin trăiesc mai mult cu până la 50%. În curând vom afla ce efect are această semi-înfometarea asupra oamenilor.

Deocamdată se ştie că până şi maimuţele au o viaţă mai lungă dacă mănâncă mai puţin. Primatele care au fost înfometate nu au făcut diabet, boli cardiace şi cancer la fel de mult ca cele care au mâncat pe săturate.

De fiecare dată când ţii o dietă săracă în calorii (dar care conţine, totuşi, nutrienţii esenţiali) îţi reduci colesterolul, tensiunea arterială şi glicemia, iar asta înseamnă ani în plus la viaţa ta.

Totuşi, restricţia calorică se pare că declanşează şi alte mecanisme care ne prelungesc viaţa. Nu este vorba doar de faptul că ţine bolile la distanţă. Exact asta urmăreşte studiul CALERIE: să descopere care sunt aceste mecanisme.

Voluntarii vor mânca mai puţin cu 25-30% decât normal timp de doi ani, după care li se vor face analize amănunţite pentru a vedea ce anume s-a schimbat în corpul lor. Urmează ca cercetătorii să stabilească dacă toţi oamenii vor beneficia de pe urma restricţiei calorice.

Încă din 1935, oamenii de ştiinţă au observat că indivizii care mănâncă puţin trăiesc mai mult. Subiecţii au fost şoarecii de laborator. S-a mai constatat atunci că nu kilogramele în minus prelungesc viaţa soarecilor. Cei care mâncau mult dar se menţineau supli prin exerciţii nu au devenit mai longevivi.

De atunci se tot caută explicaţii pentru felul cum acţionează restricţia calorică. Deocamdată există doar teorii neconfirmate încă. Este posibil ca foamea uşoară să acţioneze ca un factor de stres uşor dar constant, care întăreşte organismul şi îl face mai rezistent la problemele vârstei.

De asemenea, restricţia calorică încetineşte metabolismul şi se crede că persoanele cu un metabolism lent trăiesc mai mult.

După ce vor descoperi legătura exactă dintre foame şi longevitate, cercetătorii trebuie să identifice mecanismele moleculare care realizează această legătură. Ei speră ca, în viitorul apropiat, să poată stimula aceste mecanisme prin medicamente, aşa încât să putem trăi mai mult fără să suferim de foame.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter