Medici din Spania: Decesele nu sunt provocate de coronavirus

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 17 aprilie 2020, 12:06
Noul coronavirus nu este adevăratul ucigaș, spun mai mulți medici din Spania. Altceva ucide oamenii.

Mai mulți medici din Spania, una dintre cele mai greu încercate țări de Covid-19, susțin că lipsa de răspuns a sistemului imunitar al pacienților este, de fapt, principala cauză care duce la decese.

Pentru a înțelege mai bine Covid-19, jurnaliștii de la Euronews au strâns mai multe date despre acest virus:

  • Jumătate din cei infectați sunt asimptomatici, însă sunt un factor de răspândire
  • Majoritatea pacienților au simptome ușoare
  • La pacienții cu simptome severe, nu virusul este cel care îi ucide, ci o reacție necontrolată a sistemului imunitar, o furtună de citokine ce poate afecta mai multe organe vitale
  • Nu se știe de ce unii pacienți, indiferent de vârstă, dezvoltă simptome severe
  • Virusul poate ataca sistemul nervos. În unele cazuri, insuficiența respiratorie este legată de insuficiența neurologică și nu de pneumonie
  • Nu se știe când pacienții care s-au recuperat vor înceta să mai fie contagioși
  • Nu se știe cât timp durează imunitatea după ce ai fost infectat

Medicul Roger Paredes, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Germans Trias i Pujol, din apropiere de Barcelona, a explicat pentru Euronews că există trei faze ale infectării pentru persoanele care au dezvoltat simptome ale Covid-19.

  • Faza virală – când virusul se înmulțește rapid în sistemul respirator. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli și dispar spontan în 6-10 zile, la 80% dintre pacienți.
  • Faza pulmonară – Restul de 20% din pacienți pot face penumonie. Este un tip specific de pneumonie ce atacă ambii plămâni și intervine insuficiența respiratorie.
  • Faza severă – în jur de 10% din pacienți dezvoltă o „furtună de citokine”, un răspuns inflamator al sistemului imunitar necontrolat, care duce la o fază severă a bolii și o stare critică, urmată deseori de deces.

Care este adevăratul ucigaș?

Mai mulți medici din Spania au observat că nu o încărcătură virală mare duce la deces. Ci sindromul furtunilor de citokine.

Furtuna de citokine este o problemă cu care ne confruntăm deseori la terapie intensivă”, a afirmat Rafael Manez, șeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Bellvitge.

Aceasta poate fi declanșată de alte infecții sau medicamente.

Problema este că nu avem un tratament, nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator”, a explicat medicul.

Avem doar tratamente de suport, pentru a proteja organele vitale ale pacienților”, a mai spus el.

Medicii folosesc medicamente sau ventilatoare pentru a controla tensiunea arterială sau corticosteroizi pentru a reduce inflamațiile.

O altă cale este folosirea medicamentelor pentru blocarea interlukin-6, o citokină inflamatorie produsă de sistemul imunitar. Manez spune că furtuna de citokină se produce în general în sezonul gripei, însă din cauza ratei infectării cu Covid-19, medicii au mai mulți pacienți decât pot trata.

Potrivit acestuia, pentru a învinge boala, „nu ai nevoie de un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat”.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter