Ministrul sănătății crede că numărul de cazuri COVID-19 va exploda înainte de 15 septembrie

De Unica.ro, pe
Ministrul sănătății a atras atenția Institutului Național de Sănătate Publică, spunând că numărul crescut de cazuri ar putea deveni o realitate mai devreme decât s-ar crede.

Ioana Mihăilă a oferit declarațiile în cadrul unui interviu difuzat pe TVR, cu privire la estimările evoluției cazurilor de COVID-19 în România. Ea a spus că INSP se așteaptă la peste 1.600 de cazuri pe zi la mijlocul lunii septembrie, dar că „la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie”.

Ministrul sănătății a precizat că scenariile INSP nu estimează că se va ajunge iar la un număr de 10.000 de cazuri zilnic, cu mențiunea că „practic, creşterile sunt mult mai rapide cu tulpina Delta comparativ cu celelalte tulpini”.

„INSP-ul preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de Vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a explicat Mihăilă, citată de Libertatea.

Citește și: Varianta Delta a coronavirusului, atât de contagioasă încât se comportă ca un virus diferit

Citește și: Florin Cîțu, despre restricțiile din valul patru: „Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate”

Citește și: Studiu: prezența în bănci a școlarilor nu crește rata de infectare COVID-19

Citește și: Valeriu Gheorghiță: dacă românii nu se vor vaccina, în septembrie s-ar putea ajunge la 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi

Tot ea a spus că noul val nu va reprezenta un risc pentru persoanele vaccinate. „Vaccinurile, vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate”, a spus Mihăilă.

Pericolul spitalelor depășite este și el mai redus de data aceasta: „Spitalele, dacă avem suficientă populaţie vaccinată, nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, înseamnă că cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale”.

În prezent, în România s-au înregistrat 133 de cazuri de infecție cu tulpina Delta de coronavirus, dintre care șase au murit. Cele șase persoane care au murit nu erau vaccinate.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter