Mituri demontate de stomatologi

De Monica Cismaru, pe Ultimul update Joi, 01 februarie 2018, 13:38
De-acum nu va mai trebui să-ți fie teamă să mergi la stomatolog. Medicul Florina Dospinescu îți explică de ce.

Ca orice alt domeniu al medicinei și stomatologia este plină de mituri, dezvoltate în timp dintr-o înțelegere greșită sau dintr-o interpretare eronată a unor experiente traite. Dr Florina Dospinescu (foto) vorbește despre cele mai frecvente mituri pe care le-a întâlnit în cariera de stomatolog, în care mulți dintre pacienți încă mai cred:

dr stomatolog florina dospinescu

Medic stomatolog Florina Dospinescu

Mituri demontate de stomatologi

Că detartrajul îți strică dinții

Depunerea tartrului pe dinți duce la retragerea gingiilor. Odată cu retragerea lor se pierde și din înălțimea osului și în timp dinții devin mobili și pot fi pierduți. Detartrajul cu ultrasunete nu afectează în nici un fel smalțul dentar, el acționează strict asupra plăcii și tartrului pe care le îndepărtează fără durere.

Mă doare o măsea pentru că m-a tras curentul
Din păcate, și acest mit este fals. Durerea de măsea nu este datorată curentului. Într-adevăr, frigul și curenții de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului și pot exacerba anumite suferințe, atenție, preexistente. În cazul dinților sănătoși, „curentul” nu are niciun efect.

Că, dacă îți scoți nervul, nu o să te mai doara dinții

Că, dacă ți-ai îmbrăcat dinții, nu mai trebuie să te speli pe dinți

Pacienții au impresia că odată ce și-au îmbrăcat dinții, aceștia fiind falși nu mai trebuie spălați. Foarte fals! Dinții trebuie spălați indiferent că sunt sau nu îmbrăcați, deoarece placa și tartrul acumulat pe lucrări și în jurul lor poate cauza carii, dar și un permanent miros neplăcut al gurii (halena). De asemenea, protezele trebuie scoase în fiecare zi și igienizate pentru că pot acumula bacterii foarte dăunatoare.

Că analgezicele te pot scăpa de durerea de dinți

Că extracția dentara este foarte dureroasă

Nu îmi fac radiografii dentare pentru că mă iradiez
Radiografiile dentare nu afectează starea de sănătate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mică. Totodată, fiecare persoană este expusă zilnic la diverse radiații din mediu – cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spațiu. Cu toate acestea, efectele radiațiilor se pot cumula în timp și pot produce leziuni celulare, astfel încât numărul de radiografii trebuie să fie limitat la recomandarea medicului.

Dacă sunt însărcinată, nu merg la dentist pentru că îmi afectează fătul

Tratamentul stomatologic la femeile însărcinate este posibil și chiar recomandat cu unele măsuri de precauție absolut indispensabile. Datorită modificărilor hormonale din această perioadă, dinții și gingiile dumneavoastră necesită o atenție suplimentară.

O pastă de dinți scumpă este mult mai bună
Indiferent de producător sau de preț sau cine știe ce alt criteriu, toate pastele de dinți fac un singur lucru – curăță dinții. Și-l fac bine, dacă suntem la rândul nostru ordonați și responsabili. Dacă nu ne spălăm pe dinți minimum de două ori pe zi, chiar dacă folosim cea mai scumpă pastă ce se găsește în supermarket tot vom avea probleme dentare.

Dacă nu observ nicio carie cu ochiul liber nu merg la dentist
Unele carii, în special cele interdentare, nu sunt vizibile cu ochiul liber. De aceea este indicat să mergi la un specialist pentru depistarea lor din timp și pentru a evita durerea. Asociațiile dentare internaționale recomandă vizita la medicul stomatolog de două ori pe an. Tot la șase luni se recomandă și realizarea igienizării dentare, mai ales la persoanele aflate în grupe de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale (fumători, diabetici).

Familia mea nu a avut probleme dentare, deci nici eu nu am cum să am
Într-adevăr, unele afecțiuni dentare se moștenesc. Doar că ele joacă un rol foarte mic în rândul afecțiunilor dentare. Majoritatea problemelor dentare sunt cauzate de lipsa unei igiene dentare riguroase.

În concluzie: tratamentele dentare nu dor și nici nu dăunează sănătății. Așa că atunci când este vorba de sănătatea dinților tăi, lasă miturile și sfaturile băbești deoparte!

Citește și – Upgrade pentru dantura. 5 tehnici dentare moderne care ofera un zambet de milioane

Citește și – Alimente bune pentru dantură

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter