De ce mor nou-născuţii în România

De Erika Chivu, pe

În România, îşi pierd viaţa 10 nou-născuţi dintr-o mie. Printre cauzele mortalităţii infantile prezentate de OMS nu se află şi neglijenţa sau lipsurile sistemului sanitar.

Statistici sumbre

World Association of Perinatal Medicine (WAPM) şi Societatea Română de Obstetrică Ginecologie anunţă că la nivel mondial, în fiecare minut moare câte o femeie însărcinată, iar anual patru milioane de copii îşi pierd viaţa înainte de a fi împlinit o lună.

Mare parte din aceste decese au loc în ţările din lumea a treia, dar aşa cum ne-am aştepta, nici România nu este prea departe.

Statisticile sunt grăitoare: la fiecare 100.000 de naşteri mor 14 femei, iar din 1000 de nou-născuţi, 10 îşi pierd viaţa. În 2009 au murit 2250 de bebeluşi până în 12 luni.

Pentru comparaţie, în Marea Britanie rata mortalităţii infantile este de 4,85 la mia de nou-născuţi, iar în Angola ajunge până la 180. La un nivel similar cu al nostru se situează Rusia, Argentina şi Arabia Saudită.

De ce mor nou-născuţii

Societatea Română de Obstetrică Ginecologie anunţă că ultimul studiu realizat la noi pe această temă a pus în evidenţă cinci factori principali ai mortalităţii infantile.

Conform prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Elias, în 2007, când au avut loc cercetările respective, s-a înregistrat un număr de 2574 de decese în rândul nou născuţilor, 1476 de băieţi şi 1098 de fete.
Principalele cauze au fost afecţiunile sistemului respirator, anomaliile congenitale, pneumonia, hipoxia şi asfixia la naştere şi anomaliile congenitale ale inimii. Acestea din urmă au ucis 301 copii sub un an, pe când afecţiunile respiratorii au făcut 733 de victime.

Cauza morţii: neglijenţa

Statisticile OMS nu precizează însă câţi dintre aceşti copii ar fi putut fi salvaţi dacă ar fi avut norocul să se nască într-o altă ţară şi nici câte victime au făcut neglijenţa, nepăsarea şi lipsurile sistemului sanitar românesc.

Incendiul de la maternitatea Giuleşti, care a luat viaţa a patru nou-născuţi prematuri, este doar una din cele mai recente tragedii ce ar fi putut fi evitate.
Acum trec prin aceleaşi momente grele părinţii unei fetiţe de şase luni care a murit la spitalul din oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa. Li s-a spus că fata lor are „roşu în gât” şi o să-şi revină, iar la scurt timp ea a decedat, probabil din cauza unei meningite acute.

Şi tot în Dâmboviţa, de data aceasta în localitatea Pucioasa, o mamă şi-a pierdut copilul chiar la naştere pentru că a fost asistată de ginecologul ei prin telefon. Deşi era de gardă, medicul a părăsit spitalul şi a ghidat-o pe moaşă prin telefon. Copilul, născut cu cordonul ombilical în jurul gâtului, ar fi putut fi salvat prin manevre speciale, dacă naşterea ar fi fost asistată de un obstetrician.

Sunt doar cazurile cele mai recente, dar există atâtea şi atâtea poveşti asemănătoare încât OMS ar putea foarte bine să includă neglijenţa în categoria factorilor care produc mortalitatea infantilă.

Doar 30% din gravide primesc îngrijirea adecvată

În timpul Congresului Mondial de Sănătate Maternă şi Infantilă care va avea loc la Barcelona, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu va semna în numele României,  Apelul către Cetăţeni, un manifest care atrage atenţia asupra stadiului curent al sănătăţii materne şi infantile.

În acesta, specialiştii atrag atenţia, printre altele, că situaţia finanaciară precară a cadrelor medicale şi lipsurile din sistemele de sănătate duc la situaţia nefericită în care doar 20-30% din sarcini primesc îngrijirea adecvată din partea profesioniştilor.

Pentru România, Societatea Română de Obstetrică Ginecologie solicită „măsuri concrete la nivel guvernamental în zona de politică socială şi sanitară pe termen imediat, mediu şi lung pentru a îmbunătăţi situaţia actuală, pe care o considerăm inacceptabilă.”

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter