Nucile verzi – ce beneficii au și la ce poți să le folosești

De Alina Serea, pe Ultimul update Miercuri, 09 noiembrie 2022, 18:24
Nucile verzi sunt o sursă excelentă de nutrienți pentru organism. Încă din cele mai vechi timpuri, nucile verzi erau însă folosite și pentru beneficiile uimitoare pe care le aduc sănătății.

Nucile verzi sunt sursă excelentă de minerale – potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu- şi vitamine – B, C, E. Un lucru important este ă Vitamina C se găseşte doar în nucile verzi, nu şi în cele uscate. O altă diferenţă este că nucile verzi conţin apă, în concentraţie de 19-20%, spre deosebire de nucile uscate, sărace în apă.

Cuprins

Nucile verzii- beneficii pentru sănătate

În Evul Mediu, nuca era cunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma nucilor seamănă foarte mult cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minţii. Astăzi, cercetările au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Conţinutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întârzierilor de creştere, dar și în cazul tulburărilor sistemului nervos.

Nucile verzi previn apariția bolilor cardiovasculare, dar și care scad nivelul colesterolului și cresc imunitate. Dacă sunt consumate în mod regulat, acestea întăresc vasele de sânge și, datorită conținutului de Vitamina E, reduc posibilitatea de a face atac de cord.

Nucile verzi conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi este necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede.

În plus, nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sînt folositoare şi în tratamentul diareei.

Câte calorii conțin nucile verzi

Conţinutul dife­rit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face dife­renţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate are 720 de calorii. Mulți nutriționiști susțin că miezul de nucă pot fi un înlocuitor al cărnii, cu o putere calorică foarte mare şi mult mai sănătos.

Lichior de nuci verzi: Cum se prepară și ce beneficii are

Lichiorul de nuci verzi este un remediu eficient pentru digestie și glanda tiroidă. Acesta este și un tonic pentru o digestie sănătoasă, un remediu pentru purificarea sângelui și pentru tratarea anemiei.

Lichior de nuci verzi

Lichior de nuci verzi

Nucile verzi conțin vitamina C și iod, iar datorită acestor proprietăți sunt considerate un adjuvant în problemele cu glanda tiroidă. Lichiorul de nuci este recomandat și în infecțiile streptococice și stafilococice.

Cum se face lichior de nuci verzi

Ingrediente:

  • 30 nuci verzi,
  • 1 litru alcool,
  • 1,5 litri apă,
  • 400 grame zahăr,
  • 2 cuişoare,
  • 2 bucăţi scorţişoară.

Mod de preparare:

Nucile verzi se taie felii şi se pun într-un vas de sticlă de 3-4 litri. Se toarnă apoi o parte din alcool şi apa, se închide ermetic vasul şi se lasă timp de zece zile, agitând zilnic.

După zece zile, se strecoară prin tifon. 50 grame de zahăr se caramelizează, se stinge cu apă şi se adaugă restul de zahăr, cuişoare, scorţişoara şi se ţine pe foc până fierbe. Se strecoară, se răceşte şi se adaugă la esenţa de nuci, împreună cu restul de alcool rămas. Lichiorul de nuci se pune în sticle şi se consumă după patru săptămîni.

Beneficii ale lichiorului de nuci verzi

  • Adjuvant și în cazul incontinenței urinare;
  • Fortifică stomacul slăbit și bila leneșă;
  • Reduce grăsimea din ficat;
  • Combate viermii intestinali;
  • Purifică sângele;
  • Benefic în anemie;
  • Combate asteniile.

Bea lichior de nuci verzi pentru o digestie sănătoasă.

Tinctura de nuci verzi

La mijlocul lunii iunie, când se culeg nucile verzi pentru dulceaţă, se prepară din ele o tinctură bună pentru stomac, ficat şi pentru purificarea sângelui.

Tinctură de nuci verzi

Tinctură de nuci verzi

Cum se prepară tinctură de nuci verzi

20 nuci verzi sunt tăiate în sferturi şi introduse într-o sticlă cu gât larg. Apoi se toarnă deasupra un litru de alcool, de minimum 60 de grade, în aşa fel încât să acopere nucile cu un strat gros de două-trei degete. Sticla, bine astupată, se lasă trei- patru săptămâni la soare sau la căldură, apoi conţinutul se strecoară şi se introduce în sticle. Se ia câte o linguriţă plină, în funcţie de necesitate.

Dulceață de nuci verzi

Dulceața făcută din nucile verzi este considerată un adevărat deliciu. Pentru ca dulceața de nuci verzi să aibă un gust perfect, nucile trebuie culese începând cu sfârșitul lunii iunie și până aproape de sfârșitul lunii iulie. Când trec de această perioadă, nucile verzi se coc prea tare și nu mai sunt la fel de bune pentru dulceață. Iată cum se prepară dulceață de nuci verzi:

Dulceață de nuci verzi

Dulceață de nuci verzi

Ingrediente:

  • 2 kg de nuci verzi
  • 1 kg zahăr
  • 0,5 l apă
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • câteva cuişoare
  • 1 baton de scorţişoară
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare:

Înainte de a vă apuca să curățați nucile, este bine să știți că acestea pătează foarte rău, așadar, indicat ar fi să purtați mănuși. Nucile verzi se curată de coajă până se ajunge la stratul alb.  Nucile obținute după curățare se pun în apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie să fie acoperite de apa. Apa se schimbă de 2-3 ori în acest interval.

Se face un amestec din apă, zahăr, mierea și zeamă de lămâie și pun pe foc. Când siropul obținut începe să clocotească, se pun nucile și cuișoarele, scorțișoară și vanilia. Dulceața se ține la foc mic până ce se îngroașă siropul. Pentru a ști că este gata, luăm puțin sirop din dulceață și îl punem pe o farfurie, dacă după răcire rămâne lichid și nu se îngroașă, mai trebuie ținută pe foc.

Descoperă o rețetă delicioasă de nuci umplute

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter