(P) Tot ce trebuie să știi despre Vitamina D, esențială pentru un sistem imunitar sănătos

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 27 octombrie 2020, 10:59
Vitamina D este singura vitamină pe care corpul nostru o poate produce, formându-se în piele, la interacțiunea directă cu lumina soarelui. Această vitamină acționează ca un hormon pentru organism și influențează multe funcții vitale – reglează metabolismul, ajută la mineralizarea oaselor și susține echilibrul și sănătatea sistemului imunitar.

Pentru o doză optimă de vitamina D, ideal ar fi să ne expunem pielea la soare, în prima parte a zilei, timp de 15 minute. Dacă vara ne este ușor să facem asta, în anotimpul rece, mai ales în această perioadă în care din ce în ce mai mulți dintre noi lucrăm de acasă, situația se schimbă.

Deficitul de vitamina D, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane

Din cauza faptului că în sezonul rece este practic imposibil să ne luăm doza zilnică recomandată de vitamina D direct de la soare, trebuie să apelăm la soluții alternative pentru a evita deficitul.

Specialiștii estimează că, în lume, milioane de oameni suferă de deficit de vitamina D, fără să știe neapărat acest lucru.

Cum se manifestă deficitul de vitamina D

Cel mai adesea, lipsa vitaminei D din organism duce la probleme cu vederea, la demineralizarea oaselor, la probleme dentare, tulburări de somn, oboseală și extenuare, crampe musculare ori infecții recurente.

Deficitul de vitamina D la români

Existând în strânsă legătură cu soarele, vitamina D mai este numită și “vitamina soarelui”. Asta înseamnă că, la noi în țară, ținând cont de poziția geografică a României, multe persoane se confruntă cu deficitul de vitamina D în sezonul rece, din cauza condițiilor climatice și, implicit, a straturilor groase de haine la care suntem nevoiți să apelăm pentru a face față temperaturilor scăzute.

Conform “Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți”, elaborat de Ministerul Sănătății, necesitatea profilaxiei deficitului de vitamina D, la noi în țară, este dată în principal de poziționarea geografică în zona paralelei 45, asta însemnând că deficitul de vitamina D al populației crește de la 40% vara, la 70% iarna.

Și cum în România nu există încă un program național de fortifiere cu vitamina D a unor alimente strategice, nu ne rămâne decât să avem grijă de sănătatea noastră apelând la soluții alternative.

Ce putem face pentru a ne suplini necesarul de vitamina D și pentru a avea un sistem imunitar sănătos

Pentru un sistem imunitar optim este important să avem o dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume proaspete, să facem mișcare în aer liber ori de câte ori avem ocazia, chiar dacă asta înseamnă doar o plimbare, să ne odihnim suficient și să apelăm la un supliment de vitamina D, în special în sezonul rece, atunci când organismul nostru are atâta nevoie de acest lucru.

Vitamina D3 Krka ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar, atât la copii, cât și adulți, și susține funcțiile organismului – în special sănătatea oaselor și a mușchilor.

Spre diferență de alte suplimente similare existente pe piață, vitamina D3 Krka se remarcă prin faptul că nu conține conservanți, coloranți sau arome, are un gust plăcut, iar formula proprie și ambalajul în blistere de aluminium au rol esențial în stabilitatea vitaminei D.

Conform “Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți”, elaborat de Ministerul Sănătății, „suplimentarea cu vitamina D, la persoanele adulte, asimptomatice, care nu se încadrează în grupele de risc (…), se recomandă cu 600-1000 UI vitamina D în sezonul rece, fără a fi necesară măsurarea nivelelor serice”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter