Persoanele sănătoase infectate cu COVID-19, afectate pe termen lung. Probleme multiple la mai multe organe

De Unica.ro, pe
Un studiu a arătat că tinerii și persoanele fără afecțiuni cronice pot suferi pe termen lung din cauza infectării cu virusul SARS-COV-2. Mai multe organe sunt afectate și la câteva luni de la testarea pozitivă cu COVID-19. 

Persoanele tinere şi cele sănătoase, fără boli cronice și simptome severe de COVID-19, se pot confrunta timp de câteva luni de la momentul infectării cu noul coronavirus multiple probleme la nivelul mai multor organe, printre care inima, ficatul şi plămânii. Forma bolii a fost numită ”COVID pe termen lung”. Principalele simptome ale acestei forme de COVID-19 sunt oboseala prelungită, durerea, dificultăţile de memorie şi problemele de respiraţie.

Citește și: De ce mor pacienții fără comorbidități de COVID-19. Răspunsul medicilor

Studiul Coverscan, efectuat de experții din Marea Britanie, a inclus 500 de persoane cu simptome de COVID-19, cu o vârstă medie de 44 de ani, fără probleme importante de sănătate. Primele rezultate, obținute de la 200 de pacienți, au arătat că aproape 70% dintre cei testați au unul sau mai multe organe afectate, inclusiv inima, plămânii, ficatul și pancreasul, la patru luni de la debutul bolii COVID-19, potrivit Adevărul.ro.

„Vestea bună este că afectarea organelor este una ușoară, dar cu toate acestea, pentru 25% dintre pacienți sunt implicate mai multe organe”, a declarat Amitava Banerjee, cardiolog și profesor la University College London.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat 100% că organele sunt afectate din cauza simptomelor continue, iar datele nu au fost încă evaluate științific pe scară largă. De asemenea, experții au atras atenția că niciunul dintre pacienți nu a fost investigat înainte. Astfel că unele deficiențe ar fi putut exista deja, însă acest lucru este puțin probabil având în vedere vârsta și starea lor de sănătate anterioară.

Citește și: Creatorul vaccinului anti-COVID-19: Viețile noastre ar putea reveni la normal până în iarna anului 2021

Pacienţii COVID-19 vor rămâne sub monitorizare, iar cercetătorii vor scana, de asemenea, persoane care au avut alte infecţii virale, precum gripa, pentru a putea face o comparaţie.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter