România, țara din Europa cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19

De Unica.ro, pe
România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, la nivelul Uniunii Europene, de mai bine de o lună. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat cum s-a ajuns la această situație. 

Un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) situează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata deceselor din cauza COVID-19, de 3,1 la 100.000 de locuitori. Țara vecină, Bulgaria se află pe locul doi, dar la o distanță considerabilă, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori.

Citește și: Silvio Berlusconi, testat pozitiv cu COVID-19. Cum se simte fostul premier al Italiei

Alexandru Rafila, despre situația în care se află România

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că această situație este din cauza numărului mare de pacienți care suferă și de alte afecțiuni.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Rafila.

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a precizat medicul.

Rafila este de părere că o altă cauză ar fi situația din spitalele de suport COVID-19: „Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a explicat acesta.

Citește și: Dwayne Johnson, bolnav de COVID-19: „A fost una dintre cele mai provocatoare și dificile situații”

Profesorul spune că Bulgaria se descurcă mai bine decât noi în ceea ce privește gestionarea pandemiei: „Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a subliniat el.

Soluții propuse de Alexandru Rafila pentru a diminua numărul deceselor din cauza COVID-19

Alexandru Rafila crede că soluția pentru scăderea numărului de cazuri de COVID-19 și a mortalității este îmbunătățirea sistemului medical. Acesta a scos în evidență faptul că spitalele sunt suprasolicitate, iar secțiile ATI pline. În plus, personalul medical este foarte obosit.

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale personalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Sursă foto: Shutterstock.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter