Sănătate: cum îţi dai seama dacă ai o boală digestivă

De Erika Chivu, pe

Balonarea, crampele, constipaţia, arsurile pot fi provocate de stress, de ceva ce ai mâncat sau de o boală digestivă. Vezi cum îţi dai seama dacă e vorba de ceva minor sau de o boală ce trebuie tratată la medic.

Stresul şi sistemul digestiv

Multe boli digestive sunt descoperite târziu fiindcă punem simptomele pe seama stresului. Într-adevăr, sistemul digestiv este plin de terminaţii nervoase – este numit şi “micul creier” – ceea ce îl face foarte sensibil la stress. E de ajuns să ai mici emoţii la un examen şi deja apar “fluturii în stomac”. Într-o perioadă foarte stresantă, în care ai stări de anxietate şi nici nu mănânci corect, poţi să te confrunţi cu balonare, crampe stomacale, constipaţie şi alte mici probleme enervante.
Din păcate, nu toate simptomele digestive pot fi puse pe seama stresului. Uneori ele sunt semnul unei boli care necesită intervenţia medicului.

Care sunt primele simptome ale bolilor digestive

• Arsuri la stomac
• Flatulenţă şi balonare
• Prezenţa alimentelor parţial digerate în scaun
• Crampe fie la masă, fie la eliminarea scaunului
• Diaree sau constipaţie
• Greaţă cu sau fără vărsături
• Sânge în scaun
• Eructaţii
Majoritatea sunt simptome pe care le poţi avea şi de la o banală indigestie, aşa că este important să ţii cont cât de des apar, când apar şi cât de grave sunt. Astfel, este normal să te simţi balonată dacă aseară ai mâncat multe alimente cu fibre, dar nu este normal să te simţi balonată zilnic, chiar şi când mănânci doar puţină carne.

Ce ai de făcut

Când crezi că poţi avea o boală a sistemului digestiv este important să mergi imediat la medic. Când sistemul digestiv suferă constant, există riscul să apară probleme şi la alte organe şi sisteme, ceea ce duce la un răspuns imun anormal, un stres oxidativ crescut şi rezistenţă la insulină.
Simptomele de mai sus pot fi semne de malabsorbţie, intoleranţe alimentare, boli autoimune, alergii alimentare. La baza multora din aceste probleme stă alimentaţia greşită care distruge flora bacteriană a sistemului digestiv. Dieta modernă bazată pe carbohidraţi simpli şi alimente procesate împreună cu obiceiul de a lua antibiotice pentru orice răceală duce la dezvoltarea bacteriilor “rele” şi pregăteşte terenul pentru bolile amintite.
Pe lângă faptul că ar fi bine să faci din când în când câte o cură de probiotice, este important să renunţi pe cât posibil la dulciuri şi pâine albă, să bei multă apă, să mănânci încet, mestecând bine mâncarea şi să iei mese sănătoase, bogate în nutrienţi.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter