Cancer la plămâni – cauze și simptome

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Marți, 30 iulie 2019, 14:12

Cancer pulmonar sau cancer la plămâni – un diagnostic care ar speria pe oricine și pe bună dreptate. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer, iar de cele mai multe ori, este diagnosticat în faze terminale pentru că oamenii nu cunoscut simptomele și pentru că este asociat, adesea, strict cu fumatul. Din păcate, și cei care nu fumează pot face cancer la plămâni, după cum dovedește și cazul actriței Florina Cercel. Află care sunt semnele timpurii de cancer la plămâni.

În 40% din cazuri, cancerul la plămâni este diagnosticat când bolnavul nu mai poate fi salvat. Există, însă, câteva semnale care ar putea salva viața bolnavilor, dacă aceștia ar cere sfatul medicilor la timp.

Cancer la plămâni – semne și simptome timpurii

Tuse care nu dispare

Mergi la medic, dacă ai o tuse persistentă, care nu dispare nici după tratament. Poate fi primul semn de cancer la plămâni Tusea provocată de răceală sau infecții respiratorii dispare, de obicei, după o săptămână, două. Doctorul îți va asculta plămânii și va recomanda o radiografie, dacă va suspecta că ceva nu este în regulă.

Schimbările în respirație sunt semn de cancer la plămâni

Dificultățile de respirație sau gâfâielile sunt, de asemenea, posibile semne ale cancerului la plămâni. Aceste simptome pot apărea dacă tumoarea blochează sau îngustează căile respiratorii. Dacă obosești mai repede după ce urci scările sau îndeplinești alte activități care nu te epuizau înainte, mergi la medic.

Scădere bruscă în greutate este semn de cancer

Dacă slăbești brusc, deși nu ai ținut dietă, cancerul la plămâni ar putea fi o cauză. Celulele canceroase folosesc energia organismului tău și nu mai poți asimila ce mănânci.

Durere în piept

Un cancer pulmonar poate provoca durere în piept, umăr sau spate. Spune-i medicului dacă observi o astfel de durere, indiferent dacă este ascuțită, constantă ori vine și trece. Ea apare, de obicei, când cresc nodulii limfatici ori cancerul este în metastază.

Respirație șuierătoare

Când căile respiratorii sunt blocate sau inflamate, plămânii produc o respirație șuierătoare. Acest simptom poate fi asociată și cu alte probleme de sănătate, unele fiind ușor de tratat. Cel mai bine este să mergi la medicul tău, iar el îți va spune dacă ai motive de îngrijorare.

Voce răgușită semn  de cancer la plămâni sau în gât

Dacă observi că vocea ta s-a schimbat brusc, devenind mai groasă sau răgușită, mergi la medic. Ar putea fi o simplă răceală, dar dacă persistă mai mult de două săptămâni, în corpul tău s-ar putea petrece ceva mai grav. Un cancer la plămâni sau un cancer în gât pot produce acest simptom, când tumoarea afectează nervii ce controlează laringele.

Cauzele și factorii de risc pentru cancer pulmonar

Toată lumea știe că fumatorii au un risc crescut de cacer pulmonar, însă și cei care nu au fumat niciodată în viața lor pot face această boală. Iată care sunt principalele cauze și factori de risc în cancer de plămâni.

Fumatul provoacă cancer pulmonar

Desigur, cu toții știm că fumatul presupune un risc crescut de cancer la plămâni. Însă puțini știu că nu trebuie să fumezi tu ca să faci această boală. Fumatul pasiv, adică expunerea repetată la fumul de țigară, este de asemenea un risc major pentru cancer pulmonar. Atunci când inhalezi fumul de țigară, ce conține multe substanțe cancerigene, apar imediat schimbări în celulele țesutului pulmonar. Aceste schimbări pot fi ținute în frâu, în primă fază, căci organismul elimină celulele anormale. Însă cu fiecare expunere la fumul de țigară, celulele sunt și mai afectate. În timp, corpul nu mai face față acestor schimbări și așa apar tumorile.

Expunerea la radon, azbest și alte substanțe cancerigene provoacă cancer la plămâni

Radonul este un gaz inodor produs prin descompunerea uraniului. Radionul se găsește în sol, în apă și în aer. Un nivel de crescut de radon se poate acumula în orice clădire, inclusiv în casele noastre.

Citește mai multe despre radon, gazul radioactiv din locuințele noastre.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter