Studiu: peste jumătate din pacienții vindecați de COVID-19 dezvoltă oboseală cronică

De Bianca Prangate, pe

Peste jumătate dintre persoanele infectate și vindecate de COVID-19 din cadrul unui spital irlandez s-au ales cu oboseală pe termen lung.

Rezultatele sunt o piesă în plus în puzzle-ul efectelor pe care le aduce infecția cu COVID-19 pe termen lung. „În timp ce simtomele inițiale ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost bine stabilite, consecințele pe termen mediu și lung ale infecției rămân neexplorate,” a explicat Liam Townsend, cercetătorul de la St James’s Hospital și Trinity Translational Medicine Institute de la Trinity College Dublin, conform Science Alert.

Studiul a urmărit evoluția a 128 de persoane vindecate de COVID-19, cu vârsta medie de 50 de ani. Dintre acestea, 52% au raportat oboseală persistentă când li s-a făcut o reevaluare la 10 săptămâni după recuperarea clinică.

Cercetătorii au analizat mai mulți factori care ar fi putut avea vreo influență asupra efectelor pe termen lung, cum ar fi severitatea bolii inițiale și existența altor boli. Astfel, au descoperit că oamenii care au suferit în trecut de depresie sau anxietate sunt mai predispuși să sufere de oboseală pe termen lung după vindecarea de COVID-19.

Citeşte și: Avertismentul specialiștilor: „Următoarea pandemie, care cu siguranță va veni, va aduce și mai multe pagube”

Mai mult, studiul a arătat că femeile (care au reprezentat 54% din totalul participanților) au reprezentat două treimi din totalul persoanelor care au raportat oboseală persistentă.

Mai multe studii sunt necesare pentru a stabili cu exactitate care sunt efectele pe termen lung ale îmbolnăvirii cu COVID-19. Un lucru este însă cert: aceste efecte există, după cum demonstrează cercetările preliminare și miile de oameni care discută pe grupuri și forumuri online despre cum le-a afectat viața pe termen lung îmbolnăvirea cu COVID-19.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter