Studiu: Pericolul de infectare cu noul coronavirus în restaurante este foarte mare

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 15 septembrie 2020, 14:19
Un studiu recent al cercetătorilor americani a arătat că numărul persoanelor care au fost la restaurant înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19 a fost de două ori mai mare decât al celor care au fost testați negativ. 

Oamenii de știință de la Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au realizat un studiu pentru a stabili cât de periculos este să ieși la restaurante, baruri și cafenele în contextul pandemiei de COVID-19. La experiment au participat 314 persoane testate pentru COVID-19 în luna iulie pentru că aveau simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2. Dintre acestea 154 au fost confirmate cu noul coronavirus, iar 160 au primit teste negative.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

Pentru a-și da seama de ce unii s-au îmbolnăvit și alții nu, experții i-au întrebat dacă au purtat mască, ce activităţi au avut, dacă au luat masa la restaurant, dacă au ieşit la bar sau au mers la sala de sport. Nu s-au sesizat diferențe notabile în ceea ce privește comportamentul lor în spațiile publice, potrivit CNN.

Ceea ce a contat însă, a fost faptul că persoanele care au fost testate pozitiv cu COVID-19 au mers într-un număr mai mare la restaurant decât cele care au fost testate negativ. Cei care au declarat că au ieșit să ia masa cu cel mult 14 zile înainte de a avea primele simptome au fost de două ori mai numeroși decât cei care nu s-au infectat.

“Pe lângă faptul că au luat masa la un restaurant, pacienţii pozitivi au mai declarat că merg la un bar sau la o cafenea. Măştile nu pot fi purtate în mod eficient în timp ce mănâncă şi beau, în timp ce cumpărăturile şi numeroase alte activităţi în interior nu împiedică utilizarea măştilor“, au transmis cercetătorii.

Citește și: Soț și soție, internați cu COVID-19, au murit la patru minute unul de altul, ținându-se de mână

Însă acesta nu a fost singurul factor care a contribuit la îmbolnăvire, se mai arată în studiu. 42% dintre adulții infectați au avut contact cu cel puțin o persoană bolnavă de COVID-19, spre deosebire de 14% dintre cei testaţi negativ.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter