Date îngrijorătoare: pandemia a adus gânduri de suicid mai multor copii

De Unica.ro, pe

Pandemia de COVID-19 are consecințe care merg dincolo de tragedia deceselor umane. Mulți copii au ajuns să aibă stări de anxietate și chiar să aibă gânduri de suicid.

Informația vine în cadrul celui mai nou episod al campaniei „Pacient în România” de la Digi24. Copiii și adolescenței au fost nevoiți să rămână în case și să reducă interacțiunile sociale, pentru a se proteja de virus. Mama unui adolescent a povestit în cadrul emisiunii experiența ei cu copilul său: „Temerile legate de coronavirus au însemnat mult mai puține întâlniri, imposibilitatea de a-și vedea prietenii și de a face lucruri împreună în locuri publice sau în locuri în care ei pot să se întâlnească”.

Femeia a mai adăugat: „Senzația lipsei prietenilor și atunci a validării, cumva, sociale, în perioada adolescenței, creează și o lipsa de stimă scăzută. Am contactat un psiholog. Pe această cale îi rog pe toți părinții să nu aștepte, să nu creadă că lucrurile trec de la sine”.

Medicul Ema Andrei a observat un model de comportament, după cum a subliniat: „Cuvinte-cheie pe care le auzim de la ei sunt: mă simt mai nefericit, nu mai pot să fac ce făceam înainte, nu mă mai văd cu prietenii mei, nu ne-am mai văzut decât online, mi-am găsit refugiul în online”.

Citește și: INTERVIU. Andra Munteanu, femeia care schimbă din umbră educația din România

Citește și: UE vrea să pună capăt exploatării copiilor prin muncă până în 2025

Citește și: Raluca Turcan: „Unu din trei copii cu părinții plecați la muncă în străinătate e lipsit de îngrijire”

Citește și: Cine este Bianca Mereuță, femeia care a fondat de la zero comunitatea „Ce le citim copiilor”

La rândul său, psihoterapeutul Roxana Maier a explicat și ea acest fenomen. „Faptul că au stat acasă atât de mult timp la început, câteva luni, când toată lumea a stat acasă, asta i-a făcut să sufere de o singurătate la care nu i-au găsit sens”, a zis Maier. „Mai apoi, pe toată perioada aceasta, de la început, au avut mai multe tipuri de spaime. Cele legate de boală, cele legate de moarte, cele legate de existența unui virus complet nou și despre care, practic, nu știam nici noi mare lucru”.

Există și un studiu care demonstrează cât de adânci sunt rănile lăsate de pandemie în sufletul copiilor. Asociația „Salvați Copiii” a cercetat fenomenul. George Roman, reprezentant al asociației, a povestit care au fost concluziile: „Unu din trei copii suferea, în mod serios, de probleme de comportament induse, mai ales de anxietate și 50% dintre adolescenți cu probleme serioase de înțelegere chiar cu privire la situația reală până la tentative sau ideații de suicid. Am avut și două cazuri în care au existat tentative. Aceste stări de depresie nu pot fi rezolvate în cadrul familiei. Pentru ele este nevoie de o evaluare serioasă din partea unui psiholog sau psihiatru”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter