Un virus periculos depistat la un bărbat din Neamț – ce spun experții

De Bianca Prangate, pe
Un bărbat din Neamț a fost diagnosticat cu un virus rar și periculos, anume hantavirus. El a primit diagnosticul de la Spitalul Parhon.

Hantavirusul este transmis de la rozătoare sălbatice și provoacă febră hemoragică, cu sindrom renal. Specialiștii spun că oamenii care locuiesc în zone de munte sunt mai predispuși la acest tip de infectare – fiind și cazul bărbatului, care este din comuna Ceahlău, din Neamț, după cum arată Digi24.

Bărbatul se află în stare gravă, întrucât are insuficiență renală și hepatică. Medicii i-au făcut dializă, în încercarea de a-i salva viața, dar el încă se află în pericol. Aceștia spun că aproximativ 80-90% din cazuri au o evoluție bună atunci când sunt tratate la timp, însă perioada de convalescență este lungă, ajungând până la șase luni.

O persoană infectată cu hantavirus va suferi episoade de febră foarte intensă, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și dureri abdominale puternice. Afecțiunea este foarte rară, apărând mai ales în caul persoanelor care locuiesc în zone muntoase, în apropierea pădurilor. Cu toate astea, ea poate reprezenta un risc și pentru oamenii care merg la munte.

Citește și: Avertisment OMS despre un nou val COVID-19: „Pandemia este un test și lumea îl pică”

Citește și: Ce relaxări noi ar putea veni de la 1 august – ce se va întâmpla cu masca în interior

Citește și: Predicții pesimiste: valul patru al pandemiei se va lăsa cu multe spitalizări și decese

Citește și: Eradicarea variolei ar fi fost imposibilă în era social media, potrivit lui Anthony Fauci

Boala poate să se instaleze în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă apa respectivă a fost contaminată de rozătoare sălbatice. Există cinci faze ale bolii, după cum arată un document elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică. Boala debutează cu faza febrilă, care durează între trei și șapte zile și este caracterizată de febră mare, cefalee, durere abdominală sau lombară severă, stare de greață, vărsături, înroșirea feței, conjunctivită.

A doua fază este cea hipotensivă, care poate dura de la câteva ore la trei zile, în funcție de caz. Este caracterizată de instalarea hipotensiunii și manifestări hemoragice pronunțate. Următoarea fază este cea oligurică, cea în care apar și majoritatea deceselor. Aceasta vine însoțită de greață și vărsături persistente, hemoragii severe și excreție de urină diminuată puternic.

Penultima fază este cea diuretică. Poate să atragă după sine deshidratare, dezechilibre electrolitice și infecții secundare, însă este un prognostic bun. Ultima fază este convalescența, care poate dura câteva săptămâni până la șase luni.

Infecțiile cu hantavirus sunt foarte rare. Din anul 2008 și până acum, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cazul cel mai recent a fost din anul 2019.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter