5 evenimente pentru care merită să mergi la Platforma Internațională de Teatru București

De Unica.ro, pe
Cea de a 5-a ediție a Platformei Internaționale de Teatru București va avea loc anul acesta în perioada 11 - 14 octombrie, iar evenimentele for fi găzduite de Arcub Gabroveni și Teatrul Mic. Redacția Unica a selectat cinci evenimente la care merită să ajungi.

Tema abordată anul acesta în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București va fi „istoria cu i mic”, astfel că spectacolele selectate abordează povești personale, subiective. Organizatorii își propun, prin evenimentele găzduite la ediția a 5-a, să redeseneze harta României prin teatru și să aducă împreună istorii din diferite orașe, de la Sfântu Gheorghe la Constanța și de la Piatra Neamț la București, cu protagoniști care fac parte din comunitățile românești, dar și maghiare, moldovenești, rome sau tătărăști.

Redacția Unica a selectat cinci evenimente din cadrul Platformei Internaționale de Teatru la care merită să ajungi.
1. Trilogia anilor dispăruți
Trilogia Anilor Dispăruți se centrează pe trei ani care au marcat momente esențiale în istoria recentă a României: 1989 – anul căderii Zidului Berlinului și al Revoluției Române, 1996 – anul speranței, când pentru prima dată alegerile au adus la putere un guvern non-comunist și 2007 – anul în care România a intrat în Uniunea Europeană. Văzuți prin intermediul poveștilor personale ale membrilor echipei de spectacol, rescrise și dramatizate de dramaturgul Peca Ștefan și Ana Margineanu, cei trei ani revin în mintea spectatorilor, oferind o ocazie de reflecție asupra istoriei recente, atât din punct de vedere social, cât și personal.

Anul-dispărut-1989
2. Jurnal de România
Proiectul Jurnal de România este semnat de Carmen Lidia Vidu și se bazează pe interviuri cu actorii din diferite orașe din România ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale prin care se încearcă oferirea unei imagini de ansamblu a unor orașe de provincie. În același timp, regizoarea continuă prin acest proiect cercetarea cu privire la folosirea în spectacol a straturilor de imagini și sunete ce alcătuiesc universul ei multimedia și completează fericit poveștile actorilor (în mare majoritate femei).

Jurnal-de-România
3. București, instalație umană
Creat printr-un proces colectiv, sub coordonarea regizorului Radu Alexandru Nica și a coregrafului Florin Fieroiu, acest spectacol are în distribuție câțiva dintre cei mai buni actori ai tinerei generații din România și vorbește despre un moment extrem de complicat, din punct de vedere politic și social pentru România.

4. Soundscapes
În atelierul Soundscapes, coordonat de grupul Action Hero, participanții vor colecta sunete de pe străzile Bucureștiului și vor crea cu ele diferite formate artistice. Aceste sample-uri pot fi sunete, cuvinte, mișcări, conversații auzite în-tâmplător, într-un cuvânt, fragmente din viața cotidiană. Apoi, ei le vor „remixa” în noi forme care reflectă Bucureștiul așa cum poate fi el văzut azi, creînd o serie de mini-performances care ne vor ajuta să înțelegem cine suntem și unde trăim.

Action-Hero
5. Anti-eroi/ne
Atelierul de artă creativă cu Bogdan Georgescu și trupa de teatru PlayHood a Clubului de Educație Alternativă își propune explorarea ideii de model, erou/eroină și analiza critică a unor modele promovate fără a fi chestionate sau analizate critic în cadrul sistemului de învățământ românesc. De la personaje istorice, la personaje literare, personalități culturale sau sportive etc., livrate de cele mai multe ori elevilor ca lipsite de cusur, în cadrul atelierului se vor analiza și explora aspecte minimalizate ale acestor eroi, însă esențiale în raport cu nevoia de transformare a societății și a mentalităților românești.

Bilete se pot achiziționa online, de pe site-ul www.bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB și Teatrul Mic.

Sursă foto: Platforma de Teatru Internațional București

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter