Ce este virusul EVA, care afectează femeile din întreaga lume. Medicii Lumii lansează o campanie pentru protejarea femeilor

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 18 decembrie 2018, 16:25
Femeile au o sănătate mai precară decât bărbații, deși speranța lor de viață este mai mare. Acum a apărut o nouă maladie socială, denumită virusul EVA, ce afectează femeile pentru simplul fapt că sunt femei.

Una din trei femei a suferit sau poate suferi agresiuni fizice sau sexuale de-a lungul vieții, sunt mai supuse infecțiilor cu transmitere sexuală și riscurilor pe care le implică o sarcină.

ONG-ul Medicii Lumii a lansat o campanie în care cere Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să combată virusul EVA, care pune în pericol sănătatea a 2.7 miliarde de femei din întreaga lume.

„Dacă ar fi un virus ne-am afla în faza 6 de alertă și ar avea dimensiunile unei pandemii. Dacă ar fi un virus ar putea fi denumit Eva”, potrivit campaniei intitulată Virusul EVA.

Potrivit ONG-ului, această problemă este una tăcută, însă are dimensiunile unei pandemii și poate afecta milioane de femei din toate generațiile.

Astfel, Medicii Lumii au cerut în scris OMS să mobilizeze toate resursele și eforturile pentru a face față consecințelor inegalității de gen, impactului său asupra femeilor și să promoveze dezvoltarea unei sănătăți publice cu focalizare asupra sexului slab, care să vină în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă femeile de-a lungul vieții.

Potrivit reprezentanților ONG-ului, femeile sunt mai expuse violenței fizice și sexuale. Astfel, 35% dintre ele suferă sau riscă să se confrunte cu această problemă de-a lungul vieții lor.

De asemenea, sănătatea psihică se află în strânsă legătură cu aceste violențe ce devin o barieră în calea obținerii de îngrijiri medicale.

A doua cauză de deces în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în anul 2015 au fost automutilările și sinuciderea.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, femeile se confruntă într-un procent de 70% cu depresiile prihogene, spre deosebire de bărbați (30%).

Peste 800 de femei mor zilnic din motive legate de sarcină, ajungându-se la aproximativ 300.000 de decese pe an.

Sănătatea femeilor mai este pusă în pericol și de mutilarea genitală, care se practică în 30 de țări. Un alt factor ce afectează femeile sunt căsătoriile forțate la vârste fragede.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter