E oficial: părinții primesc zile libere pentru a-și supraveghea copiii

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 02 decembrie 2020, 14:39
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea OUG prin care se acordă zile libere părinților, pentru a-și supraveghea copiii.

Aceste zile libere se acordă părinților în vederea supravegherii copiilor în cazul suspendării cursurilor școlare din cauza pandemiei de COVID-19, după cum arată Agerpres

Părinții cărora li se pot aplica prevederile acestei legi trebuie să îndeplinească următoarele cerințe, conform Libertatea:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

O altă condiție introdusă de deputați este și ca locul de muncă să nu permită munca la domiciliu.

Citeşte și: Klaus Iohannis, despre carantina totală după alegerile parlamentare

O altă categorie care beneficiază de prevederile legii este și cea a părinților copiilor de până la 12 ani, care suferă de o boală cronică, indiferent dacă activitățile didactice au fost sau nu limitate sau suspendate.

Angajatorul este obligat să ofere zile libere dacă angajatul solicită acest lucru. Însă există și excepții, unde angajatorul trebuie să își de acordul. Aceste excepții se regăsesc în cadrul angajaților din sectorul energetic național, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.

Există și angajați care nu pot beneficia de zile libere, anume cei din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, din penitenciare și din unitățile sanitare publice.

Foto – 123rf.com

Poate te interesează și: Zile libere 2021 – Calendarul zilelor libere în 2021

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter