Efectul neașteptat al întâlnirilor pe Zoom asupra psihicului

De Bianca Prangate, pe

Lucratul de acasă vine la pachet cu multe întâlniri online, prin intermediul platformelor de tip Zoom și Google Hangouts. Însă efectele acestor întâlniri online nu este tocmai benefic pentru sănătate.

Întâlnirile online sunt mai obositoare decât cele față în față pentru mulți oameni, se pare. Nici nu este de mirare, pentru că necesită un efort suplimentar: să ne îmbrăcăm în ceva mai prezentabil decât pijamalele și să ne aranjăm puțin. Mai mult, oamenii simt o presiune emoțională de a părea interesați, iar în lipsa limbajului mimico-gestual, contactul vizual prelungit inevitabil din timpul ședințelor online poate fi obositor, după cum arată Science Alert.

Motivele pentru care întrevederile pe Zoom sunt mai dificile sunt variate. Spre exemplu, lipsa limbajului non-verbal este un mare inconvenient. Acest limbaj, când suntem față în față, îl procesăm automat. Din spatele unui ecran însă, lucrurile se complică și apare o disonanță care ne obosește.

Mai mult, întâlnirile prin Zoom pot arăta fațete ale noastre pe care poate nu vrem să le arătăm colegilor. Spre exemplu, poate nu vrem ca cei mici să ne deranjeze în mijlocul unei ședințe cu vreo problemă trivială și să ne facă de râs în fața șefului.

Un factor aducător de stres mai este și vederea propriei fețe. Un studiu arată că atunci când ne vedem chipul cum exprimă expresii negative, de tipul furiei și dezgustului, impactul emoțional este mai puternic decât atunci când vedem acele expresii la altcineva.

Există însă și beneficii ale întâlnirilor online. Spre exemplu, pentru persoanele anxioase, care se simt neliniștite la gândul întrevederilor față în față, Zoom-ul poate oferi un refugiu. De asemenea, factorii fizici care induc domninanța socială, cum ar fi înălțimea, dispar complet în online.

Pentru a evita problemele create de Zoom, este bine ca ședințele să fie limitate și să se țină doar atunci când este cu adevărat nevoie, potrivit specialiștilor.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter