Este sau nu legală termoscanarea? Răspunsul unui judecător

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 21 mai 2020, 14:37

Mulți români au început să se plângă de faptul că unele instituții și magazine au impus termoscanarea oamenilor care le trec pragul, invocând că această măsură nu ar fi legală.

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru Digi24 dacă termoscanarea este sau nu legală. El a zis că această măsură nu este doar legală, ci asigură un drept al protejării sănătății oamenilor.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc”, a spus Danileț. „În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm”.

Citește și: De ce atâția oameni cred și răspândesc conspirații în miezul pandemiei

Judecătorul a mai spus că măsurarea temperaturii nu este un diagnostic, ci doar o măsură de precauție: „Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de COVID sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare”.

Concluzia lui Danileț a fost că termoscanarea nu încalcă vreun drept al omului. „Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului”, a zis el. „Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter