Cât de departe putem ieși din casă fără amendă? Răspunsurile poliției la cele mai arzătoare întrebări legate de coronavirus

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 07 aprilie 2020, 17:26

În această perioadă de izolare socială, lumea are multe întrebări: cât de departe putem pleca din casă fără să riscăm o amendă? La ce unități comerciale este interzis accesul?

La aceste întrebări, dar și la altele, Poliția Română a oferit răspunsuri și lămuriri, după ce a fost contactată de Libertatea.

Mai pot să meargă la serviciu oamenii care făceau naveta?

Potrivit Poliției Române, acest lucru încă este posibil: „Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetățean care locuiește în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din București, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, după caz”.

Citește și: Confesiunea unui medic din Sibiu în plină pandemie: „Nu ne mai punem problema dacă vom fi infectați, ci când”

Cât de departe poate fi situat cabinetul medicului specialist?

Dacă cabinetul medicului specialist se află în alt oraș față de cel în care o persoană are domiciliul, atunci aceasta poate merge acolo, dar recomandarea este să o facă doar dacă au cu adevărat nevoie: „Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor”.

Cât de departe poate să se afle centrul comercial frecventat față de domiciliu?

Cetățenilor le este recomandat să meargă doar la acele centre comerciale care sunt realmente aproape de domiciliul lor, după cum arată Poliția Română: „Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. […] un cetățean care locuiește în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari, întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari”.

Citește și: Un tânăr a mers 40 km călare pentru a-și vedea soția. Avea declarație pe proprie răspundere, dar tot a fost sancționat

Pot fi efectuate călătorii între județe cu scopul de ajutare a părinților și bunicilor?

Dacă un cetățean din București are părinții în Vaslui și vrea să îi ajute cu alimente sau medicamente, acesta poate să facă acest lucru: „Actul normativ […] nu impune o limită de distanță. […] da, un cetățean din București poate merge în Vaslui pentru a-și îngriji părinții”.

Ce înseamnă mai exact „deplasări scurte” pentru sport sau animale de companie?

Sunt permise deplasările scurte care au ca scop exercițiile fizice sau plimbatul animalelor, dar ce înseamnă ele concret? „Activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective. […] Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter