Răspunsul unei organizații feministe de adolescente la crimele din Caracal: „Vă întrebați cum a fost posibil?”

În umbra crimelor cumplite de la Caracal, poporul român s-a trezit la realitate într-un mod dureros. Rețelele de socializare au fost inundate de postări, articole și comentarii de la cetățeni uluiți și furioși cu privire la ce s-a întâmplat.

O reacție considerabilă au avut-o tinerele din organizația GirlUp Romania, o asociație formată din 38 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, de la aproape zece licee diferite din București și alte patru din restul țării.

„Deși provenim din medii foarte diferite avem toate aceleași experiențe”, au arătat tinerele într-un comunicat de presă. „România a crescut fete care, până la vârsta de 15 ani, împărtășesc între ele în conversații de zi cu zi diferite tactici de prevenire a violenței. Toate avem povești. Ce este mai rău este că fiecare prietenă pe care o cunoaștem are, la rândul ei, o poveste la fel ca a noastră. Avem noroc că gravitatea acestor experiențe nu s-a intensificat, însă pentru Alexandra și Mihaela din păcate acesta nu a fost cazul. De aceea suntem aici, pentru că această țară nu își ascultă femeile și fetele”.

Hărțuirea sexuală și violența sunt probleme cu care femeile și fetele din România se confruntă zilnic. Aceste acte se pot petrece oriune – pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la școală, la muncă și chiar și în siguranța casei. Mai apoi, există paradoxul sexualizării fetelor și femeilor. Pe de o parte, fetele sunt învățate din clasele primare să își țină picioarele închise și să poarte haine care arată cât mai puțină piele, iar pe de altă parte, mass-media explodează de femei goale, plastificate și sexualizate din cap până în picioare.

Nici nu e de mirare că atunci când o femeie își face curaj să reclame un caz de hărțuire la poliție, este întrebată cum era îmbrăcată și ce a făcut pentru a provoca. „Vorbim despre modul în care toate aceste aspecte normalizate din viețile noastre de zi cu zi portretizează fetele și femeile ca obiecte, distrugand încrederea noastră, identitatea noastră, siguranța noastră”, se mai arată în comunicat.

„I-am spus acestei țări de nenumărate ori că lucrurile trebuie să se schimbe – problema este că nu ați ascultat”, subliniază fetele de la GirlUp Romania. „Vă întrebați cum a fost posibil? Nu ați mai auzit de o crimă de genul acesta de ceva timp? Noi nu suntem confuze. Poate atacatorul a fost cel care a comis crima, polițiștii au fost cei care așteptau un mandat la poartă – dar în spatele acestora este o mentalitate colectivă profund marcată de misoginie și lipsa de încredere în experiențele femeilor române – iar pentru aceasta suntem cu toții, ca țară, responsabili”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter