De ce atâția oameni cred și răspândesc conspirații în miezul pandemiei

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 21 mai 2020, 15:12

Teoriile conspirației au existat dintotdeauna – însă în miezul pandemiei de COVID-19, ele par să fi prins avânt ca niciodată până acum. Care este explicația?

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat la Digi24 de ce atât de mulți oameni cred în teoriile conspirației și în fake news în această perioadă. „Teoriile conspirației sunt aceleași, doar se readaptează permanent”, a zis el. „Înainte era KGB, acum e altceva, dar din aceeași zonă”.

Politologul a amintit de una dintre cele mai populare conspirații din această perioadă – aceea că Bill Gates este de vină pentru pandemia de coronavirus care a pus stăpânire pe glob: „Bill Gates este sosia lui George Soros, care la rândul lui era sosia evreilor oprimați de naziști”.

Citește și: Se poate transmite coronavirus prin aerul condiționat? Iată adevărul

Pîrvulescu a mai explicat și felul în care apar și se dezvoltă știrile false: „Fake news e un proces de fabricare a unui adevăr alternativ, nu e doar o minciună. Pleacă de la un adevăr pe care îl ambalează în altceva și pare să fie altceva”. A subliniat însă și că „oricare dintre noi suntem cel puțin o dată în viață victima unei teorii a conspirației”.

De asemenea, fostul consilier prezidențial Iulian Fota a precizat că lupta cu fake news poate fi dusă într-un singur mod, anume prin educare și informare.

Foto: 123rf.com, shutterstock.com, profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter