Raluca Turcan: „Unu din trei copii cu părinții plecați la muncă în străinătate e lipsit de îngrijire”

De Unica.ro, pe
Ministrul Muncii, Raluca Turcan,  a spus că unu din trei copii cu părinți plecați în afarî se simte lipsit de îngrijirea părintească, iar pandemia a adâncit aceste probleme.

„Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar”, a zis Raluca Turcan, citată de Digi24. „Acum, după mai mult de un an de pandemie, dificultățile copiilor separați de părinți s-au adâncit. Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar, în multe familii veniturile au scăzut din cauza restrângerii activităților economice din străinătate”.

Declarațiile ei vin în contextul în care marți a participat la o conferință organizată de Salvați Copiii în parteneriat cu Ministerul Muncii, cu privire la formele prin care pot fi sprijiniți copiii rămași în țară după ce părinții lor au plecat în străinătate.

Cele mai afectate județe sunt cele sărace, astfel încât sărăcia creează riscuri adiționale pentru copiii singuri. „Sunt probleme cărora încercăm să le găsim soluții pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung, pentru că mulți dintre acești copii au nevoie să fie sprijiniți nu doar psihologic, ci îndrumați să își găsească o cale în viață, au nevoie de suport psihologic, consiliere educațională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar și de servicii medicale și sociale: servicii integrate care să se adreseze nevoilor specifice ale acestei categorii de copii vulnerabili”, a spus Raluca Turcan.

Citește și: UNICEF, date îngrijorătoare: unu din cinci copii este îngrijorat pentru viitorul său

Citește și: Cine este Bianca Mereuță, femeia care a fondat de la zero comunitatea „Ce le citim copiilor”

Citește și: Când începe maratonul de vaccinare pentru copii

Citește și: Ce spune medicul pediatru Mihai Craiu despre vaccinarea anti Covid-19 a copiilor: „Teoretic, eficiența este 100%”

Aceasta a spus că singura cale de a combate sărăcia în rândul copiilor din România este angajarea de personal pregătit în domeniul asistenței sociale.

„Campania națională pe care am desfășurat-o recent a arătat limpede că, în acest moment, asistența socială nu își atinge obiectivul”, a subliniat ea. „În acest moment, în România, Legea asistenței sociale care prevede 1 asistent social la 300 beneficiari nu este respectată. Iar acolo unde există, în marea majoritate nu sunt specializați. Obiectivele pe care ni le-am propus pentru protejarea acestor copii vulnerabili vor putea fi finanțate din fonduri europene, atât prin PNRR, cât și prin Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială cu o valoare de aproximativ 3,6 miliarde euro, sumă care va permite asigurarea unui standard de calitate corespunzător în domeniul protecției sociale.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter