Studiu: venitul universal de bază îi face pe oameni mai fericiți

De Bianca Prangate, pe

Conceptul unui venit universal de bază este unul foarte controversat, acesta intrigând economiștii, psihologii, sociologii și politicienii de mult timp.

În 2017, Finlanda a demarat un proiect prin care oferea acest venit universal de bază, în valoare de 560 de euro pe lună către 2.000 de cetățeni aleși în mod aleatoriu. Dacă oamenii respectivi se angajau sau își pierdeau locul de muncă, venitul universal de bază rămânea constant, potrivit Science Alert.

Susținătorii conceptului au subliniat că un venit universal de bază ar elimina teama zilei de mâine și de sărăcie, iar oamenii ar putea să își asume mai multe riscuri în privința locurilor de muncă, putând chiar să își dezvolte abilitățile antreprenoriale. Criticii au zis că un asemenea venit ar putea să îi facă pe oameni să își piardă motivația de a munci.

Experimentul s-a terminat în anul 2018, iar de atunci mai multe studii au încercat să tragă concluzii, spunând că oamenii sunt mai fericiți, mai încrezători, dar nu au tendința să caute job-uri pentru un venit suplimentar. Cel mai recent raport de la Ministerul de Afaceri Sociale și Sănătate al Finlandei prezintă noi concluzii.

Citește și: Cum să câștigi bani cu hobby-urile pe care le ai

S-ar părea, așadar, că un venit universal de bază asigurat ar putea oferi oamenilor o stare generală de bine, reduce depresia și îmbunătăți funcțiile cognitive. Mai mult, încrederea în societate și în sistemele sociale ar crește, iar speranța cu privire la viitor ar fi mai mare.

„Unii oameni au spus că a avea acel venit de bază a avut zero efecte asupra productivității lor, întrucât tot nu au găsit locuri de muncă în domeniile pentru care s-au pregătit”, a explicat cercetătoarea Helena Blomberg-Kroll, de la Universitatea din Helsinki pentru The Guardian. „Dar alții au spus că având venitul de bază, au fost pregătiți să accepte locuri de muncă plătite mai puțin pe care le-ar fi evitat în mod norma”.

Totodată, mai mulți oameni au raportat un sens crescut al autonomiei odată cu primirea unui venit universal de bază, ceea ce le-a permis să reia activitățile de care nu se puteau bucura atunci când lucrau de la nouă dimineața la cinci după-amiaza.

Momentan, încă se fac cercetări pentru a determina într-un mod cât mai comprehensiv utilitatea unui venit universal de bază – însă rezultatele de până acum par promițătoare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter