Ziua mondială a mediului 2020, sărbătorită pe 5 iunie. Ce semnificație are

De Alina Serea, pe Ultimul update Miercuri, 03 iunie 2020, 13:17
Ziua Mondială a Mediului este celebrată în fiecare an ca un strigăt de ajutor pentru mediul înconjurător, dar și ca un semnal de alarmă, tras atât pentru oamenii simpli, cât și pentru factorii de decizie politică. Ziua Mondială a Mediului 2020 este marcată în contextul pandemiei de coronavirus care a afectat întreaga lume.

Ziua Mondială a Mediului înconjurător este celebrată în 2020, ca și în alți ani, pe data de 5 iunie. Ziua Mediului este o inițiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin care se trage un semnal de alarmă asupra importanței protejării mediului în care trăim.

Ce semnificație are Ziua Mondială a Mediului 2020

Ziua Mondială a Mediului 2020 are tema #ForNature. Mai exact, atrage atenția asupra faptului că toate ființele vii de pe Pământ sunt conectate în rețeaua vieții. Așadar, pentru binele nostru, al tuturor, e foarte important să acționăm #PentruNatură.

”Alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră să fie locuibilă,  vin toate din natură. Acestea sunt perioade excepționale în care natura ne trimite un mesaj: Pentru a ne îngriji de noi înșine, trebuie să avem grijă de natură. E timpul să tne trezim. Să acționăm. Să ne ridicăm vocea. Este timpul să ne întoarcem mai mult către oameni și planetă. Ziua Mondială a Mediului, este timpul nostru pentru natură”, este apelul ONU de Ziua Mondială Mediului 2020.

Ziua Mondială a Mediului 2020 în contextul coronavirus

Ecologiștii atrag atenția asupra faptului că degradarea naturii favorizează apariția unor pandemii, de genul celor de coronavirus COVID 19.

”Pe măsură ce noul Coronavirus a măturat planeta, lăsând suferință, pierderi și incertitudine în urma lui, ni se reamintește că aceasta nu este prima pandemie globală și, probabil, nu ultima.

Ridicând pădurile și distrugând alte habitate naturale și înlocuind speciile native cu specii domestice și invazive, am deplasat acești agenți patogeni din gazdele lor naturale și am creat o scurtătură pentru ca ei să ajungă la populațiile umane. Am văzut-o în bazinul Amazon, unde decimarea pădurii a dus la o creștere accentuată a cazurilor de malarie. SARS, Ebola și gripa aviară sunt alte astfel de exemple.

Fiecare dintre noi, direct sau indirect, am experimentat dezastrul dezlănțuit al societății prin distrugerea naturii. Oamenii au modificat grav 75% din suprafața planetei și 66% din apa oceanelor. Este îngrozitor să credem că este suficient ca doar un sfert din această planetă să rămână intactă pentru celelalte specii care o locuiesc. Dacă Pământul ar fi contul nostru de economii, am fi în pragul falimentului”, spune ecologista Kristine Tompkins.

Așadar, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, suntem chemați să răspundem și să acționăm colectiv pentru a pune capăt crizei globale de sănătate. Răspunsul nostru pe termen lung trebuie să includă implicarea noastră, a tuturor, în relația noastră cu pământul.

Columbia, țară gazdă de Ziua Mondială a Mediului 2020

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită, în fiecare an de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. Cele mai recente astfel de festivităţi au avut loc în Angola, Italia, Brazilia, Norvegia şi SUA. În 2018 aceste manifestări au fost găzduite de India, iar în 2019, de Canada. Țara desemnată în 2020 de Ziua Mondială a Mediului este Columbia. Accentul care se pune pe ţara gazdă cu această ocazie, ajută la evidenţierea provocărilor de mediu cu care țara se confruntă şi sprijină efortul depus pentru abordarea acestora.

Ziua Mediului, scurtă istorie

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită pentru prima dată în anul 1972, de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.  1972 a fost anul care a marcat un punct de cotitură în domeniul mediului, prin organizarea celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o altă rezoluţie, care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).  Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.

Așadar, în fiecare an, la 5 iunie, în peste 100 de ţări sunt organizate manifestări pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu.  Ziua mondială a mediului este un prilej pentru a dezbate situaţia în care se află natura şi măsurile ce se impun pentru a o proteja.

Ziua Mondiala a Mediului

Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului în România

Până acum, România a organizat, an de an, o serie de manifestări prin care a fost marcată Ziua mondială a mediului. Printre acestea s-au numărat acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi distribuiri de fluturaşi şi pliante, concursuri organizate de instituţiile publice locale în parteneriat cu ONG-urile de profil şi autorităţile de mediu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter