2021 ar putea fi ultimul an când țările din Europa își schimbă ora

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 16 septembrie 2020, 18:55
2021 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora în țările membre ale Uniunii Europene. Reprezentanții statelor vor trebui să decidă dacă vor să adopte ora de vară sau ora de iarnă. 

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei, ceea ce nu ar modifica dreptul statelor membre ale Uniunii Europene de a decide cu privire la ora lor standard. Singura condiție este să nu afecteze piața unică.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

Țările care decid să păstreze definitiv ora de vară, vor face ultima schimbare a ceasului în ultima duminică din luna martie 2021, potrivit Mediafax.

Pentru ţările care decid să își păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică, 26 martie 2021. Pentru statele care vor să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, ultima schimbare va fi în 31 octombrie 2021.

Statele membre vor trebui să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare. În 2019, eurodeputații au votat în favoarea renunțării la schimbarea de fus orar. Au fost 410 voturi „pentru”, 192 „împotrivă” și 51 de abțineri.

Citește și: Cum îți afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă

Efectele negative asupra organismului atunci când se schimbă ora

Medicii au lansat de-a lungul timpului numeroase avertismente cu privire la modul în care schimbarea orei ne afectează organismul. Acesta are nevoie de aproximativ două săptămâni să se acomodeze cu ora de iarnă, timp în care pot apărea stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie. Totodată, schimbarea orei ne poate aduce astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Pentru a diminua efectele trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, experții recomandă o alimentație bogată în verdețuri și plimbările în aer liber.

Anul acesta, vom trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. În noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter