Alexandru Rafila, despre valul trei al pandemiei de COVID-19: „Este posibil să asistăm la o nouă creştere începând cu luna februarie”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 17 noiembrie 2020, 13:21
România este în al doilea val al pandemiei, însă situația s-ar putea agrava dacă numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus nu va scădea. Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre perioada când putem ajunge la cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19. 

Autoritățile române au impus o serie de restricții de la începutul lunii noiembrie, însă numărul cazurilor de noi de COVID-19 continuă să fie ridicat. Deși se așteaptă o scădere în următoarea perioadă, medicul Alexandru Rafila este de părere că situția s-ar putea agrava în primăvara anului viitor. Ar putea fi ceea ce experții numesc valul trei al pandemiei.

Citește și: Avertisment OMS: vaccinul COVID-19 nu va fi suficient pentru a ține pandemia sub control

„Noi acum ne găsim, ca să fiu şi eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt ţări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între ţări, probabil că până la sfârşitul anului să se oprească creşterea, nu ştiu să vă spun cifre în momentul de faţă, nu vreau să fac speculaţii. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reuşim să administrăm suficient de mult vaccin, să asistăm la o nouă creştere începând cu luna februarie”, a adăugat reprezentantul României la OMS, potrivit Adevărul.ro.

Alexandru Rafila atrage atenția și asupra necesității de a respecta restricțiile în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii decembrie vom asista la creşteri, va trebui să fie un comportament temperat, nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse şi cu măsuri de protecţie încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Situația nu se rezolvă decât într-un an de zile”

Șeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti este de părere că situația epidemiologică se va îmbunătăți dacă vor fi vaccinați cât mai mulți oameni, însă nu mai devreme de un an.

Citește și: Persoanele sănătoase infectate cu COVID-19, afectate pe termen lung. Probleme multiple la mai multe organe

„Situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (…) Dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile”, a declarat recent prof. dr. Alexandru Rafila.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter