Alexandru Rafila: „Numărul infectărilor noi cu coronavirus în România e îngrijorător”

De Unica.ro, pe

Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, este de părere că tendințele în ce privește numărul infectărilor noi cu coronavirus în România sunt îngrijorătoare.

„În momentul în care ai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate și vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, crește. Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. Acesta este adevărul și e important ca acest trend să nu dureze foarte mult încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave. Acum avem în jur de 5000 de persoane care sunt internate în spital și care sunt diagnosticate cu infecția cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8000 și sigur că și proporția de vindecări din 8000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5000 pacienți.

Citeşte şi: S-a descoperit o mutație a coronavirusului care îl face mult mai contagios

Dacă este o chestiune temporară, și vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situație și dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital”, a spus profesorul Rafila, la Digi24.

Șeful Societății Române de Microbiologie a ținut să sublinieze că românii nu trebuie să intre în panică în legătură cu actuala situația pandemică , ci trebuie să continue să respecte regulile de igienă și siguranță ca până acum.

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

„Nu putem să spunem că suntem relaxați. Toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aș spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greșeală să fim panicați, să avem reacții isteroide, am mai auzit așa prin diverse zone. Nu trebuie speriați părinții ca să nu își mai trimită copiii la grădinițe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă dar, pe de altă parte, trebuie să fim și responsabili și să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm ca pe un soi de poezie.  Mesajul către cetățeni ar trebui să fie unitar, nu uniform, ci unitar. Să nu le creem senzația că odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat. Știți bine că exemplul personal este cheia succesului în foarte multe activități. Așadar, trebuie să le demonstrăm cetățenilor că e bine să fie reticenți în a renunța la mască, în a sta mai apropiați de 1.5 metri de alte persoane sau că spălatul pe mâini este extrem de important atunci când vrem să evităm transmiterea unei boli”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter