De ce ar trebui să purtăm măști și în spații deschise? Explicația profesorului Alexandru Rafila

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 28 iulie 2020, 18:00

În ultimele zile s-a vorbit despre impunerea obligativității de a purta mască de protecție împotriva noului coronavirus și în spațiile deschise – pe străzi, la plajă sau la piață. Autoritățile se gândesc serios să impună această măsură din pricina înmulțirii numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă.

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat de ce ar fi necesară o astfel de măsură.

„Da, sunt de acord pentru că ea se aplică în foarte foarte multe țări, de exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație.

Citeşte şi: Primul județ din România în care purtarea măștii este obligatorie pe stradă

De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică. Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii”, a explicat Alexandru Rafila, pentru digi24.ro.

Profesorul Rafila a subliniat că mesajul autorităților cu privire la această măsură nu trebuie să îi ostilizeze pe oameni.

„Implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor.

Citește gratuit ediția de august a revistei Unica. O găsești AICI

Dacă mesajul o să fie: „nu vă ajunge că ne obligați să purtăm mască în spații închise, acum ne forțați să purtăm și pe stradă”, sigur că este un mesaj distructiv, nu o să prindă aproape la nimeni. Dar dacă spunem „uite, avem comunități sănătoase pentru că majoritatea locuitorilor poartă mască și în mijloacele de transport și în zonele închise. Iar acele câteva cazuri care au apărut, au apărut pentru că în zonele aglomerate, oamenii sunt prea apropiați. Și acolo unde suntem prea apropiați, într-un anumit interval de timp, este bine să purtăm mască”. Oamenii trebuie solidarizați, nu trebuie ostilizați”, a adăugat Alexandru Rafila.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter