Klaus Iohannis: „Sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii”

De Unica.ro, pe
Klaus Iohannis a anunțat începerea unei reforme în sistemul sanitar din România, care vizează aparatura și rețelele electrice din spitale. Președintele susține că „pachetul de legi se află în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății”.

După ce pandemia a accentuat problemele grave cu care sistemul de sănătate din România se confruntă de multă vreme, Klaus Iohannis pare mai decis decât oricând să schimbe modul în care funcționează serviciile medicale. Președintele țării a anunțat că a participat la o ședință cu reprezentanți ai Guvernului și experți, medici și ingineri medicali, pentru a găsi cele mai bune soluții la aceste probleme.

Citește și: Avertismentul unui manager de spital COVID: „Acum e momentul să facă ceva. Mâine o să fie prea târziu”

Reforma în sănătate anunțată de Klaus Iohannis nu va fi demarată înainte de alegeri

„În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze. Discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare.

În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.

În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească”, a explicat Klaus Iohannis.

Citește și: Studenții la Medicină vor putea lucra în spitalele suport COVID-19

Chiar dacă au avut loc discuții despre schimbarea sistemului sanitar, președintele a adăugat că măsurile ar putea fi luate după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

„Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a declarat șeful statului.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter