Miron Cozma, despre evenimentele sângeroase din 13-15 iunie 1990 de la Bucureşti: ”Minerii credeau că xerox-ul e maşină de făcut bani!”

De Libertatea.ro, pe

Se împlinesc 14 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 de la Bucureşti, considerată cea mai brutală şi mai sângeroasă dintre toate acţiunile ortacilor din Valea Jiului. Aflat în fruntea minerilor care au venit în Capitală pentru a apăra, conform comunicatului preşedintelui de atunci, Ion Iliescu (84 de ani), ”democrația atât de greu cucerită”, Miron Cozma (59 de ani) crede şi acum că oamenii săi au fost manipulaţi. De toată lumea, indiferent că era din partea puterii sau a opoziţiei.

Libertatea: Cum comentaţi mineriada din iunie 90, la 29 de ani de la acele evenimente?
Miron Cozma: Sunt dezamăgit total despre ceea ce se vorbeşte. Păi minerii au venit pe 14 iunie la Bucureşti, cu trei garnituri. Una a ajuns la ora 07.00, alta la 09.00 şi ultima, în care eram şi eu, pe la ora 13.00. N-am avut nici o implicare în incidentele din 13 iunie şi, în plus, am fost luaţi cu japca. În Piaţa Universităţii, minerii au plantat panseluţe şi, apoi, le-au udat cu furtunul!

Dar au fost morţi şi sute de răniţi…
Este adevărat. Conform statisticii oficiale, au existat şase morţi, dintre care patru prin împuşcare. Repet, prin împuşcare! Cum vă explicaţi acest lucru? Or fi avut minerii bâte, lopeţi sau alte unelte în mâini, dar de unde arme de foc? Aşa că vina aceasta care a căzut invariabil pe capul minerilor nu se justifică prin fapte.

Nici prin acele bătăi de stradă filmate?
Probabil au fost şi unele incidente în care au fost implicaţi mineri adevăraţi, dar puţine. Iar acele imagini în care aşa-zişii mineri lovesc oamenii pe stradă trebuiesc analizate cu atenţie. Un miner echipat de lucru are salopetă specială, cu cotiere şi genunchiere, că ortacii se târăsc prin galerie. Ăia care au fost filmaţi cu salopete nu erau mineri. Ştiu şi de unde aveau salopetele: de la IMGB.

Citeşte mai multe pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter