Pacienţii speră de astăzi la o nouă şansă – Medicina personalizată

De Unica.ro, pe

Este respectat dreptul pacienţilor români de a beneficia de cel mai bun tratament de care au nevoie? Au ei aceleaşi şanse la tratament şi la viaţă ca ceilalţi membri ai Uniunii Europene? Câţi dintre ei au fost diagnosticaţi cu boli necruţătoare, dar s-au resemnat în faţa luptei cu viaţa?
Platforma Europeană de Dezvoltare (E.D.P.) răspunde acestor întrebări prin lansarea programului naţional “Alege medicina personalizată!”, un proiect menit să îmbunătăţească accesul pacienţilor români la tratamente inovatoare şi să asigure egalitatea de şanse.

„Lansăm acest program din trei motive, toate la fel de importante. În primul rând, am decis să derulăm acest program pentru că medicina personalizată este cea mai modernă şi inovatoare modalitate de tratament pentru o serie de boli necruţătoare. În al doilea rând, ne dorim ca românii, care suferă de afecţiuni pe care medicina curentă nu reuşeşte să le trateze cu o rată de succes semnificativă, să ştie că mai au o şansă, şansa oferită de cele mai noi cercetări în domeniul medical. În al treilea rând, dar nu cel din urmă, am lansat programul “Alege medicina personalizată!” deoarece în România o serie de tratamente personalizate nu se află pe lista medicamentelor şi serviciilor gratuite sau compensate şi, prin urmare, puţini bolnavi au acces la ele.
Ca urmare, concetăţenii mei, membri ai Uniunii Europene, nu pot beneficia de tratamentele noi apărute în ultimii 5 ani, deci în final, nu exagerez dacă spun că nu au aceeaşi şansă la viaţă ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene” a declarat cu ocazia evenimentului de lansare a programului dna. Nela Păvăloiu, preşedinte al Platformei Europene de Dezvoltare.

Programul “Alege medicina personalizată!”, lansat astăzi, se va derula pe parcursul întregului an şi va include proiecte menite să facă din medicina personalizată un subiect cunoscut şi asumat de către toţi factorii de decizie din România.

Cea mai importantă iniţiativă imediată din cadrul acestui program va fi lansarea astăzi a unei petiţii online, prin care toţi românii vor fi invitaţi să semneze pentru introducerea cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate şi inovatoare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din România, cât mai curând posibil, cu scopul de a oferi egalitate de şanse pentru români.

Petiţia este disponibilă pe site-ul www.alegemedicinapersonalizata.ro unde pot fi găsite de asemenea informaţii importante despre medicina personalizată, istoricul acestei noi abordări în medicină şi cele mai importante arii terapeutice în care medicina personalizată oferă soluţii de tratament.

Medicamente la care românii nu au acces

În România tratamentele personalizate şi inovatoare lansate în ultimii 5 ani nu sunt incluse pe lista medicamentelor şi serviciilor gratuite sau compensate, înregistrându-se astfel o situaţie unică în Uniunea Europeană. De aceea, Platforma Europeană de Dezvoltare a lansat programul “Alege medicina personalizată!” cu scopul de a aduce pe agenda publică acest subiect şi de a atrage atenţia factorilor de decizie din Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii asupra importanţei şi necesităţii introducerii cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate şi inovatoare pe lista medicamentelor compensate.

„Pacienţii din România salută iniţiativa Platformei Europene de Dezvoltare! Ne alăturăm acestui demers pentru că noi credem că este nevoie ca societatea civilă să ia atitudine. Unindu-ne forţele putem determina factorii de decizie să ia măsurile care se cuvin de drept pacienţilor români, astfel încât aceştia să aibă şansă la viaţă”, a declarat dl. Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter